IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казахстан има готовност да доставя повече петрол за Германия

Германия е купила 500 хил. тона петрол от Казахстан през петролопровода "Дружба" от началото на годината

11:37 | 29.09.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Казахстан е готов да увеличи доставките на петрол за Германия, коментира президентът на страната Касъм-Жомарт Токаев след разговори с германския канцлер Олаф Шолц, пише Ройтерс.

Страната е доставила 500 хил. тона петрол през петролопровода "Дружба" за една от рафинериите в Германия от началото на годината.

Токаев коментира още, че Германия не трябва да се страхува, че Казахстан ще помогне на Москва да избегне санкциите на Запада, наложени след военната инвазия на Русия в Украйна. Именно това притеснява купувачите на петрол от страната - че купуват руски петрол и са изложени на риск от санкции.

За да се разграничи от Русия, през юни 2022 година Казахстан лансира свой сорт експортен петрол - Kazakhstan Export Blend Crude Oil (KEBCO).

Германия започна купува петрол от Казахстан, след като се отказа от руския петрол. Европейската комисия забрани покупките на руски петрол през морски терминали (България има единствената дерогация от санкцията), но доставките през тръбопроводи не са ограничени заради пълната зависимост на Унгария и Словакия от доставките на руски петрол.

Всички изключения от петролното ембарго ще бъдат премахнати в края на 2024 година.

Гледаме на Казахстан като на партньор, що се отнася до доставките на суровини, с които можем да извършим енергийния преход, коментира Шолц след срещата си с Токаев. "Нужните транспортни коридори трябва да бъдат разширени максимално бързо", препоръча още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 7 месеца
Еха!.. А БГ?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още