IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия не е доставяла петрол за България през миналата седмица

Приходите от търговия с петрол в руския бюджет са на петмесечно дъно, сочат данните на Bloomberg

18:14 | 30.01.24 г. 16
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В седмицата от 22 до 28 януари България не е купувала руски петрол, сочат данните на Bloomberg на базата на обработените танкери на руските петролни пристанища. Така Русия не е доставила петрол към Европа през морските терминали за първи път от началото на пълномащабната война в Украйна.

Към 21 януари доставките за страната за последните четири седмици достигнаха средно 21 хил. барела на ден. В публикацията не се уточнява причината за спрените доставки. Народното събрание обаче ограничи износа на горива, произведени от руски петрол, от 1 януари. От 1 март предсрочно спира да действа и дерогацията, която България получи за доставките на руския петрол.

В края на декември доставките на руски петрол за страната бяха засегнати от лошото време в Черно море.

Търговци коментираха пред Ройтерс, че в момента ограниченията за работа при лоши метеорологични условия в руските терминали са облекчени и се допуска товарене на танкери и при 2-3 метрови вълни. Причината е недостиг на кораби и опит да се увеличат доставките, за да бъдат гарантирани приходите в бюджета.

Данните на Bloomberg показват обаче, че лошото време е намалило до 3,09 млн. барела на ден износа на руски петрол от морските терминали. Силен вятър е затворил терминала в Козмино, а пристанището в Уст-Луга спря работата за кратко заради атака с дронове в един от терминалите на газовата компания "Новатeк". Заради неблагоприятните условия доставките за Китай например се бавят със средно пет дни, посочва още агенцията.

Като цяло износът е намален с 500 хил. барела спрямо нивата от май-юни, тоест с колкото Москва пое като ангажимент пред ОПЕК+.

Танкери с руски петрол продължават да минават през Червено море въпреки заплахата от атаки от хутите. През миналата седмица дрон удари кораба Marlin Luanda, превозващ руска нафта. Преди това на 23 декември под обстрел беше Sai Baba, който превозваше пратка с руски сорт "Уралс". Анализатори отбелязват, че руските товари са едни от малкото, преминаващи през Червено море, и повече от 100 петролни танкера в момента обикалят покрай Африка, за да доставят товарите до своите клиенти.Те превозват към 56 млн. барела петрол и петролни продукти.

Русия не успява да пласира сорта си "Сокол" - 12 танкера, превозващи 14 млн. барела, са в изчакване на купувач, като предстои още около 700 хил. барела да се присъединят към тях в следващите дни.

Основните купувачи на руски петрол остават Китай и Индия - съответно с 980 хил. барела и 940 хил. барела на ден. В допълнение, Китай получава и по 800 хил. барела на ден през тръбопроводи от Русия.

Доставките за Турция са на най-ниското си ниво за последните четири месеца - средно по 280 хил. барела на ден към 28 януари.

Приходите от търговия с петрол са 1,32 млрд. долара в седмицата от 22 до 28 януари, което е най-ниското ниво за последните пет месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 3 месеца
И колко танкери са минали през Босфора?.. С колко петрол???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 месеца
До: zeleнясъл - шъ знаеш, по-големи смуукачи от вас грантаджиите НEма. Смучете patki и се правите на sh-matki .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 8
zelka007
преди 3 месеца
До: bobopopov ... и колко ще поскъпнат гоеивата ве ?! с 1лв ... с 2лв ... ?! с колко ве ?! ще се разреди трафика ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 13
zelka007
преди 3 месеца
хаха ... пухкавото дъ с меките китки на момента се просна да мучи и квuчи под материал за шшшиибаните рашибозуци ... деевваа и ссммуукача долен ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 3 месеца
До: mule1: Yes!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 3
bobopopov
преди 3 месеца
До: Скъсана_УшанкаПразноглаво ??? Кога ще се научите да мислите,все още е безплатно но скоро ще е забранено.....Кое не разбрахте? Никой няма да ви мисли,освен ако не седи на масата ви .Обещавам ви( аз празноглавеца) ,че горивата у нас ще поскъпнат,неоправдано и скоро.....А вие? Вие сте ***.....(цитирам)Мисля като БОТЕВ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
mule1
преди 3 месеца
оооо скъсан презеватив, теб пак ли те изпуснаха от лудницата? .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 14
Скъсана_Ушанка
преди 3 месеца
До: Ckъcaнa_УшaнkaЯ, ментето с високите k се появи. Явно яко ви шомполирам копейнишките задни оттверстия, а? Хахааааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 17
Скъсана_Ушанка
преди 3 месеца
До: bobopopov Доста празноглаво изказване, пълно с копейнишки опорчици, кво бе, като спрем вноса и веднага войната спира ли? Не се притеснявай за прекупвачи, петрол по света колкото искаш! Спокойно, стъпка по стъпка до фалита на пPaccия, както сесесерето фалира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 месеца
бреей, днес ку-хите-зелени-скъсани грaнтаджии много са се активирали! Каква ли е причината :) .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още