IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

 ОПЕК+ удължава ограниченията до средата на годината

Неяснотите около икономическото възстановяване на Китай могат да объркат плановете на организацията

17:30 | 03.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Страните от ОПЕК+ се разбраха да удължат ограниченията за добивите и доставките на пазара до края на второто тримесечие, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Целта е да бъде избегнато натрупване на излишъци и съхранение на високите цени на петрола. Източници на Ройтерс също съобщават, че част от членовете са готови да продължават ограниченията в добива още няколко месеца.

На хартия организация ограничава доставките с 2,2 млн. барела на ден, като около половината се поема от лидера Саудитска Арабия. Русия също се съгласи да намали доставките с 500 хил. барела на ден (комбинирано петрол и горива), спрямо нивата от май-юни 2023 година. Данните на Bloomberg показват, че Русия като цяло спазва своите обещания, но "играе" с доставките и намалява ту износа на петрол, ту на горива. От 1 март Москва спря износа на бензини с цел да подкрепи вътрешния си пазар.

Не е много ясно обаче дали всички членове на ОПЕК+ ще се съгласят с доброволното ограничаване на добивите. Още през миналата есен имаше недоволство и Ангола съобщи, че ще се изтегли от организацията.

Като цяло анализаторите очакваха ограниченията да продължат, тъй като добивите в страните извън ОПЕК+ се увеличават - в САЩ например добивът на шистов петрол подобрява рекорди в последните месеци. Несигурността относно икономическото възстановяване на Китай обаче все още може да обърка сметките на петролната организация.

Заради действията на ОПЕК+ цената на петрола се държи на нивата около 80 долара за барел от началото на 2024 година. Конфликтът в Близкия изток и ограничените доставки през Червено море също оказват натиск върху пазарите.

Саудитска Арабия би предпочела цена от 90 долара за барел, за да може да финансира своята икономическа трансформация, както и няколко футуристични проекти като например за градове в пустинята, или за спортни събития. Най-големият поддръжник на страната в ОПЕК+ се оказа Русия, която пък има нужда от допълнителни средства, за да финансира войната си в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 03.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още