IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Петролните пазари губят инерцията си

През януари има баланс на търсенето и предлагането, но цената на петрола скочи с 5% на фона на геополитическата нестабилност

16:14 | 15.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Търсенето на петрол са забавя и основната причина за това е бавното възстановяване на китайската икономика, пише в последния месечен анализ, посветен на петрола на Международната агенция за енергетика (МАЕ). Данните сочат, че през четвъртото тримесечие ръстът на търсенето на петрол достига 1,8 млн. барела на ден до общо 102,1 млн. барела на ден. През третото тримесечие повишението беше в обем от 2,8 млн. барела на ден.

Очакванията на експертите са за допълнително забавяне на търсенето - до 1,2 млн. барела през 2024 година, спрямо 2,3 млн. барела през 2023 г. Китай, Индия и Бразилия ще продължат да бъдат локомотивите на ръста, допълват от агенцията. На трите държави се пада 78% от световното търсене, което вероятно ще достигне нов пик от около 103 млн. барела на ден.

През януари 2024 г. доставките на петрол на пазара се свиха съществено до 1,4 млн. барела на ден и причината за това е арктическият студ, обхванал Тексас, който затвори почти всички съоръжения в региона, както и намаляването на добивите в ОПЕК+. Рекордните добиви в страните извън организацията - САЩ, Бразилия, Гвиана и Канада, в последните месеци обаче до голяма степен обезсмисля действията на петролния картел. Доставките през първия месец на годината достигат 102,1 млн. барела на ден.

Въпреки добрия баланс обаче цената на водещите сортове петрол на пазара се повиши със средно 5 долара за барел на фона на напрежението в Близкия изток и затворените сондажи в САЩ. Цената на сорта Брент достигна около 83 долара за барел. Стартът на годината обаче беше труден, а прогнозата е, че през първото тримесечие на годината ръстът на добивите на страните извън ОПЕК+ ще надхвърли ръста на търсенето, което би трябвало да успокои напрежението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още