fallback

Китай облекчава условията за развитието на ядрената енергетика

Страната иска да се покаже като отговорна ядрена сила пред света, пише Синхуа

11:39 | 23.04.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китай готви промени в законодателството, които да насърчат развитието на ядрената енергетика, пише Ройтерс като се позовава на публикация в Синхуа. Китайската информационна агенция съобщава за нови правила при научноразвойната дейност и подкрепа на конкурентоспособността на сектора.

В текстовете са включени и правила за сигурност при производството, вноса и износа на ядрено гориво. Целта е да покаже на света, че Китай е отговорна ядрена сила, пише още Синхуа.

Китай има 55 работещи ядрени реактора, но те имат много малък дял в енергийния микс  - едва около 3%. Плановете са да произвеждат 10% от електроенергията, потребявана в страната, до 2035 година и 18% до 2060 година. Според оценките на норвежката анализаторска компания DNV ядрената енергия ще  бъде едва 5% от микса към 2050 година, макар и в страната да са 29% от всички реактори в света.

Франция има 56 ядрени реактора, които произвеждат 70% от потребяваната електроенергия в страната.  Лидер в сектора е САЩ с 93 работещи ядрени реактора към август 2023 година, като делът на произведената от тях електроенергия е около 19-20% от микса на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:39 | 23.04.24 г.
fallback
Още от Енергетика виж още