IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли ядрените амбиции на Китай да заличат зависимостта на страната от въглищата?

При сегашния темп на растеж Китай ще задмине САЩ като най-голям производител на ядрена енергия в света в рамките на едно десетилетие

15:30 | 16.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ядрената енергия е уникална сред енергийните източници. Може да се разшири до много големи електроцентрали, има стабилна мощност (достъпна при поискване) и не генерира въглероден диоксид, докато произвежда електричество, пише Oilprice.

Документ от 2017 г. от Тексаския университет идентифицира ядрената и вятърната енергия като източниците на енергия с най-ниски нива на емисии на въглероден диоксид. Изравненият въглероден интензитет се изчислява чрез разделяне на емисиите на електроцентралата през целия експлоатационен живот на общото очаквано производство на електроенергия.

Ядрената енергия и вятърът показват съответно стойности от 12 и 14 грама еквивалент на въглероден диоксид на киловатчас (кВтч) произведена електроенергия. За разлика от това, енергията, произведена от въглища - които все още са най-големият източник на електроенергия в света - генерира над 70 пъти повече въглероден диоксид на кВтч.

И все пак растежът на глобалната ядрена енергетика през последното десетилетие достига нищожните 0,3% средно на година. През 2022 г. ядреното производство всъщност е намаляло с 4,4%.

Разбира се, не можем да говорим за ядрена енергия, без да споменем двете значими катастрофи в индустрията - ядрената катастрофа в АЕЦ „Чернобил“ през 1986 г. и аварията на японската АЕЦ „Фукушима“ през 2011 г.

Тези инциденти допринасят за натрупването на недоверие и страх в обществото по адрес на ядрената енергия и реално забавят енергийния преход.

Апетитът на света към ядрена енергия нараства бързо преди аварията в „Чернобил“ да промени драстично траекторията на растеж. Тогава, 25 години по-късно, инцидентът с АЕЦ „Фукушима“ доведе до свиване на глобалното производство на ядрена енергия.

Глобално производство на ядрена енергия 1965-2022 г. - преди и след авариите на АЕЦ "Чернобил" и АЕЦ "Фукушима". Източник: Oilprice Глобално производство на ядрена енергия 1965-2022 г. - преди и след авариите на АЕЦ "Чернобил" и АЕЦ "Фукушима". Източник: Oilprice

САЩ все още водят в света по производство на ядрена енергия с 30,3% глобален дял, но растежът там почти е занулен през последното десетилетие. Това най-накрая ще се промени тази година, тъй като Vogtle Unit 3 на Southern Company успешно постигна търговска експлоатация по-рано тази година, като четвърти блок е напът да бъде завършен в края на 2023 г./началото на 2024 г.

Това са първите ядрени реактори, построени от нулата в САЩ за последните над тридесет години.

Въпреки това Китай е най-бързо развиващият се основен производител на ядрена енергия, като през последното десетилетие е утроил производството ѝ. При сегашния темп на растеж Китай ще надмине САЩ като най-голям производител на ядрена енергия в света в рамките на едно десетилетие.

Най-големите производители на ядрена енергия в света. Източник: Oilprice Най-големите производители на ядрена енергия в света. Източник: Oilprice

Като най-голям консуматор на въглища в света е окуражаващо да се види, че Китай увеличава капацитета на ядрената енергия. Индия, вторият по големина потребител на въглища в света, също увеличава своето ядрено производство, макар и много по-бавно.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира, че ще трябва да  удвоим световното ядрено производство до 2050 г., за да достигнем въглеродна неутралност. Въпреки че не можем да променим миналото, можем да работим за подобряване на отношението на обществото към ядрената енергия. Възможно е да се изградят, проектират и управляват атомни електроцентрали, които не могат да пострадат от онези бедствия и инциденти, засегнали „Чернобил“ и „Фукушима“. Естествено ще отнеме известно време, за да бъде убедена скептично настроената публика в това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 16.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 7 месеца
в Поднебесната кинкалерия има инсталиран към 2021 - 328ГВт вятърен капаците , който генерира 655ТВтч на година , и зверски добавят още ... а ядрените са 53ГВт , и генерират 348ТВч ... какво да говорим повече за ядрена енергетика ... :))) ... чайниците инсталират вятър и фотоволтаици ... от онези митични 150 реактора дето туканка се подмокряха антиваксърете-газовици в момента са останали 70 , от които я има 10 одобрени за строеж с осигурено финансиране я нема ... те тъй с ядрените тоци !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още