IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските рафинерии трупат резерви от петрол и печелят от скъпите горива

Търсенето на горива в страната е голямо - това е първото лято със свободно пътуване след края на огранченията заради Covid

14:38 | 07.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Вносът на петрол в Китай се увеличава значително през август на фона на ръста в търсенето от рафинериите, сочат данните от митническите власти в страната, цитирани от Ройтерс. През август вносът на петрол расте с 20,9% на месечна и с 30,9% на годишна база до средно 12,43 млн. барела на ден.

Според изчисленията на Ройтерс този резултат е на трето място сред най-високите резултати във водената статистика. Като цяло данните показват, че износът и вносът на Китай забяват спада си през август.

Причината за повишението е по-интензивната работа на рафинериите, които увеличават износа на горива, възползвайки се от ситуацията на световните пазари. Според статистиката през август рафинериите са изнесли 5,89 млн. тона горива, което е ръст от 23,3% на годишна база. Компаниите започват да трупат и резерви за зимните месеци, сочат още данните.

В първите осем месеца на годината вносът на петрол в Китай се увеличава с 14,7% до 379 млн. тона.

Годишният ръст е съществен, но е на фона на ниското вътрешно търсене на горива през миналата година, когато бяха в сила строги ограничения, свързани с разпространението на коронавируса. Малко след това Пекин сложи край на рестрикциите и отново отвори икономиката.

Сега вътрешното търсене е много голямо, коментират китайски анализатори. Причината е, че това е първото лято със свободно движение за последните три години и пътуващите са много. Като цяло обаче икономиката се възстановява бавно под натиска на свитото вътрешно търсене и на проблемите в сектора на недвижимите имоти, което се отразява неблагоприятно и върху търсенето на горива.

През август Китай е купил с 22,7% повече газ, или 10,86 млн. тона. Страната увеличава покупките на втечнен газ въпреки по-високите цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още