IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на износа и вноса на Китай се е забавил през август

Въпреки това втората по големина икономика в света може да не изпълни целта си за годишен растеж от около 5%

08:28 | 07.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Износът на Китай е намалял с 8,8% на годишна база през август, а вносът се е свил със 7,3 на сто, сочат данни на митниците, публикувани в четвъртък и цитирани от Ройтерс и Bloomberg. Това повишава натиска върху сектора на промишленото производство в страната, докато търсенето у дома и в чужбина отслабва.

Икономисти, участвали в допитване на Ройтерс, прогнозираха спад на износа с 9,2% и свиване на вноса с 9%.

Втората по големина икономика в света може да не изпълни целта си за годишен растеж от около 5%, докато държавните ръководители се борят със задълбочаващия се срив на имотния пазар, слабите потребителски разходи и намаляващия растеж на кредитирането, заради които анализатори понижиха прогнозите си за растежа за тази година.

Спадът на износа на Китай се е забавил през август. Графика: Bloomberg LP Спадът на износа на Китай се е забавил през август. Графика: Bloomberg LP

Пекин обяви поредица от мерки през последно време в подкрепа на растежа, като миналата седмица централната банка и водещият финансов регулатор смекчиха някои правила за кредитирането, за да помогнат на купувачите на жилище.

Но анализаторите предупреждават, че стъпките може да не окажат съществено въздействие, тъй като възстановяването на трудовия пазар се забавя, а очакванията за жилищния пазар са несигурни.

Китайското фабрично производство спадна за пети пореден месец през август, показа индексът на мениджърите по поръчките, публикуван миналата седмица. Той беше подложен на натиск към понижение заради липсата на нови поръчки за износ и на внесени части.

Но собственици на заводи съобщиха, че производствените цени са се повишили за първи път от седем месеца в знак за подобряване на местното търсене.

Доставките от Южна Корея за Китай, водещ фактор за вноса на Пекин, са намалели само с една пета миналия месец след понижението с 27,5% месец по-рано.

Китай постигна търговски излишък от 68,36 млрд. долара през август спрямо прогнозата за 73,80 млрд. долара. През юли той се установи на 80,6 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още