IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция се обръща към Китай за изграждане на нова атомна електроцентрала

Очаква се двете страни да постигнат споразумение през следващите няколко месеца за строежа на третата ядрена централа в Турция

14:00 | 15.09.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турция се доближава до споразумение с Китай за изграждане на нова атомна електроцентрала - стъпка, която ще отбележи скок в усилията на Анкара да намали вноса на петрол и газ, съобщава Bloomberg.

Министърът на енергетиката Алпарслан Байрактар ​​заяви, че преговорите могат да бъдат финализирани в рамките на няколко месеца, след като китайски служители наскоро посетиха мястото, избрано за строежа на бъдещата централа - близо до границата с България и Гърция.

„Преговаряме с китайска компания от много дълго време“, изтъква Байрактар ​​пред журналисти на пресконференция. „Така че ще можем да запълним пропуските и скоро да сключим сделка с Китай за програмата за ядрена енергия“, добавя той.

Според сделката Китай ще построи това, което вероятно ще бъде третата атомна електроцентрала в Турция. Първата е в процес на изграждане от Русия на брега на Средиземно море, докато втората, разположена на брега на Черно море, все още е във фаза на планиране.

Руската компания „Росатом“, както и южнокорейски компании се интересуват от изграждането на втората централа, докато Турция търси повече местно участие, посочва още Байрактар.

Най-голямата непетролна икономика в Близкия изток вижда ядрената енергия като ключов стълб в усилията си да намали разходите по вноса на енергия, които миналата година възлизат на малко под 80 млрд. долара. За Пекин това би означавало търговска победа, тъй като китайската ядрена индустрия не успя да намери много международни купувачи за своя реактор Hualong-1.

Пекин преговаря със страни от Аржентина до Саудитска Арабия за повече продажби, но Пакистан в момента е единствената страна, която използва технологията на реактора.

Байрактар изтъква, че крайната цел на Турция е да увеличи капацитета за производство на електроенергия от ядрена енергия до 20 гигавата, близо четири пъти повече от това, което АЕЦ „Аккую“ може да генерира, когато заработи напълно след няколко години. За да постигне тази цел, Турция вероятно ще се нуждае от допълнителен капацитет от 5 гигавата от малки модулни реактори (SMR), добавя министърът.

 „Бихме искали да създадем по-широка ядрена екосистема в Турция“, подчертава Байрактар. „Имаме нужда от ядрена енергия за успешен енергиен преход до 2050 г.“, приблизително по същото време, когато Турция очаква икономиката ѝ да постигне въглероден неутралитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 продължение --> ... и вече не се говори никъде за транзитиране на рассийски ток от Турция , а усилено се коментира , че България става регионален износител на ток ... базов ядрен и мощно фотоволтаичен ... проекта за още един ПАВЕЦ вече не е на трупчета , обсъжда се дори място за няколко водородни хъба ... па вие си пейте "нас червеното знаме роди ни... " ... :))) ... онова в Турция нема да заработи пълноценно дори до 2030 , оборудването за управление е под санкции ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 --> продължение ... та значи в момента усилено се обсъжда Гърция и Словения да станат съинвеститори в новите ядрени мощности , да обучат свои оператори и да купуват с 30-40 годишни договори ток от тях !! вече официално се знае , че имаме 33ГВт вятърни и фотоволтаични проекти , чакащи одобрение за включване в мрежата , може и повече да са станали ... щото червенотиквениковчетата обяснявахте , че нема условия у нас за такива проекти ... :))) ... продължение -->
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 --> продължение ... сега вече си видял какво се случва с няколкостотин слънчеви централи само и десетина вятърни парка , и то стари ... предполагам следиш ЕСО периодично ... освен това , тогава се предполагаше , че няма да строим два нови ядрени реактора АР1000 , а Бащицата си поркаше потни чаши сливенска перла с ердоган и зануленият , и логично беше да транзитираме турски ток от рассийски ядрени централи ... обаче нещата се промниха коренно 24 февруари 2022 ... продължение -->
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 ... смехорино ... годината на тоз проект дали си забелезАл коя е ?! 2021 ... и там е записано , че в периода 2021-2023 ще се вложат 1,7млрд в подмяна на съоръжения , има точно за кои подстанции иде реч , усилване на точно определени линии , щото почти премахваме 220кВт и ги правим масово на 400кВт трасета и 110кВт остават ... освен това е бегло споменато за ВЕИтата у нас ... обаче сега сме вече 2023г и този проект за модернизация все още не е започнат ... продължение -->
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
Tikva007
преди 7 месеца
До: zelka00: Нали и аз това казвам - Българската икономика с лекота ще инвестира 1.7 млрд. лв., за да пренася турски ток, защото се предполага, че в Турция ще има много, а на други места из Европа - не чак толкова много. Това във връзка с лиричните ти фъшлета за някакви царчета и описателни картинки от FR с изтърбушени бетонни руини вместо ядрени централи в Турция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 даже ей сега погледнх , без да гледам целият сектор на авточастите , значи само износът ни на каучукови маркучи е за над 500млн лв ... :))) ... транзит на газ баце ... ?! ... тва го правим само за гъдел и от учтивост !! да си веете червеното знаме , нефелите , пред пасоль ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 ... смехурко !! българската икономика финансира и построи без да и мигне окото цял пАток със все компресорните станции , и ще очакваме да се раним от некви мизерабълски транзитни такси ?! тва само в изветрелите ви глави може да се задържи като мисъл ... :))) ... оперативните приходи от пАтока за миналата година бяха 375млн лв , а приходите ни от износ на замразени череши , ягоди , малини , вишни и сливи са за над 380млн лв ... и това не ни е топ отрасъл !! първото което отворих :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 ... добре ве българомразче озлобено и смешно ... как си представяш тук всичко да спре заради некви турски реактори ве ?! как си представяш румънците и сърбите да си спрат енергетиката за да транзитират турски ток ?! и чисто технологично , наясно ли си , че токът НЕ СЕ ПРЕНАСЯ на хиляди км по далекопроводите , а се използват схеми за виртуална търговия и многостранни договори ... физическият поток нема нищо общо с твоите фантазии ... откъде ви изравят ве ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: Tikva007Единственото, което свети при теб, панелен гном, е сигналната лампа "празноглав и озлобен лузър".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
Tikva007
преди 7 месеца
До: zelka00: През 2030, когато България засвети с турски ток и си докарва по накой леф в хазната от транзит на газ и електричество от Турция за Европа, ще ти остане да се грееш на спомените за младежките си рибни блянове и сектатнтско-комплексарските коментарчета из нета. Ето едно архивно материалче, което не губи актуалност: * https://investor.bg/a/472-energetika/338251-balgariya-shte-se-prevarne-v-tranziten-tsentar-na-tok-ot-turtsiya
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още