IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция се обръща към Китай за изграждане на нова атомна електроцентрала

Очаква се двете страни да постигнат споразумение през следващите няколко месеца за строежа на третата ядрена централа в Турция

14:00 | 15.09.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турция се доближава до споразумение с Китай за изграждане на нова атомна електроцентрала - стъпка, която ще отбележи скок в усилията на Анкара да намали вноса на петрол и газ, съобщава Bloomberg.

Министърът на енергетиката Алпарслан Байрактар ​​заяви, че преговорите могат да бъдат финализирани в рамките на няколко месеца, след като китайски служители наскоро посетиха мястото, избрано за строежа на бъдещата централа - близо до границата с България и Гърция.

„Преговаряме с китайска компания от много дълго време“, изтъква Байрактар ​​пред журналисти на пресконференция. „Така че ще можем да запълним пропуските и скоро да сключим сделка с Китай за програмата за ядрена енергия“, добавя той.

Според сделката Китай ще построи това, което вероятно ще бъде третата атомна електроцентрала в Турция. Първата е в процес на изграждане от Русия на брега на Средиземно море, докато втората, разположена на брега на Черно море, все още е във фаза на планиране.

Руската компания „Росатом“, както и южнокорейски компании се интересуват от изграждането на втората централа, докато Турция търси повече местно участие, посочва още Байрактар.

Най-голямата непетролна икономика в Близкия изток вижда ядрената енергия като ключов стълб в усилията си да намали разходите по вноса на енергия, които миналата година възлизат на малко под 80 млрд. долара. За Пекин това би означавало търговска победа, тъй като китайската ядрена индустрия не успя да намери много международни купувачи за своя реактор Hualong-1.

Пекин преговаря със страни от Аржентина до Саудитска Арабия за повече продажби, но Пакистан в момента е единствената страна, която използва технологията на реактора.

Байрактар изтъква, че крайната цел на Турция е да увеличи капацитета за производство на електроенергия от ядрена енергия до 20 гигавата, близо четири пъти повече от това, което АЕЦ „Аккую“ може да генерира, когато заработи напълно след няколко години. За да постигне тази цел, Турция вероятно ще се нуждае от допълнителен капацитет от 5 гигавата от малки модулни реактори (SMR), добавя министърът.

 „Бихме искали да създадем по-широка ядрена екосистема в Турция“, подчертава Байрактар. „Имаме нужда от ядрена енергия за успешен енергиен преход до 2050 г.“, приблизително по същото време, когато Турция очаква икономиката ѝ да постигне въглероден неутралитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 6
zelka007
преди 8 месеца
2010 двете феодални царчета си стиснаха ръчичките и се заклеха , че централата ще бумти весело с ядрено пламъче през 2023 ... :))) ... нo пък в Х (твитера) последно са публикували едни бетони и арматури , дето силно се съмнявам , че дори 2025 ще заработят , навъпреки амбициозните мераци ... м/у другото на има няма 300-400км от могъщият строеж удари 7,8 по рихтер и друса после още месец ... на печелившите честито ... https://twitter.com/Keremhok/status/1664599890654121984
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още