IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се използва AI при генерирането на енергия от възобновяеми източници

Трябва да се улесни достъпът на физически лица до програмите за ВЕИ, смята Слави Рангелов, основател на Green Energy Supplier

19:58 | 23.04.24 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Изкуственият интелект ще има все по-голямо приложение в енергетиката. В момента през деня вследствие на доста инсталирани фотоволтаични централи наблюдаваме нулеви цени или минусови цени в събота и неделя, когато няма голяма консумация. Благодарение на изкуствения интелект чрез EMS система (energy management system) може да се направи така, че произведената енергия да се съхрани и да се дистрибутира в мрежата, когато цената е по-висока. Това каза Слави Рангелов, основател на Green Energy Supplier LLC, в рамките на специалния мултиплатформен проект Talk24: Residential Places & Office на Bloomberg TV Bulgaria с модератор Калина Донкова.

По думите му от една страна така ще се балансира мрежата, а от друга – ще има по-добра възвращаемост на инвестицията.

Ако трябва да направим една ретроспекция на изминалите четири години, през 2020-2021 г. имаше голям интерес към по-малки фотоволтаични централи, т.нар. 30-киловатови централи, тъй като имаше преференциална цена от държавата и това беше стимул да инвестират и физически лица, и хора с не толкова големи възможности, каза Рангелов.

„През 2022 г. видяхме пик в цената на електроенергията, което беше стрес за бизнеса. Бизнесът не можеше толкова бързо да вложи цената в крайния продукт. Имаше един период, в който това повлия на инфлационните процеси, цените на много от стоките се вдигнаха и беше критичен момент бизнесът да успее да реагира“, каза още той. Тогава някои енергоемки бизнеси са реагирали с фотоволтаични централи за собствена консумация, за да намалят разходите си.

Въпреки че през 2024 г. цената на електроенергията е ниска, за бизнеса все още е изгодно да инвестира в собствени фотоволтаични централи, тъй като спестява доста мрежови такси, обясни той.

Разширяването на ВЕИ може помогне за справянето с проблеми, възникващи в региони с по-трудно достъпни мощности, каза още Рангелов.

Според него трябва да се улесни достъпът на физически лица до програмите за ВЕИ, така че повече хора да се възползват.

Недостатък на настоящата програма е, че физическото лице трябва да поеме напълно разходите, които му се възстановяват след това, каза Рангелов.

Според него има какво да се подобрява и в програмите за бизнеса, които сега позволяват една компания да вземе изключително голяма субсидия. Програмите трябва да се правят така, че да слязат на ниво бизнес до максимално много компании и да засегнат и малките и средни предприятия, каза Рангелов.

Проектът се осъществява със специалната подкрепа на Национална асоциация на строителните предприемачи, Green Energy Supplier, Ennovaty, Verrsus и The Project.

Медийни партньори на мултиплатформения проект са Investor.bg, Dnes.bg и Money.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още