IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще продължи да получава петрол от Казахстан по петролопровода "Дружба"

Доставките са ключови за пазара на горива в германската столица

10:17 | 26.05.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Германия ще продължи да получава петрол от Казахстан по петролопровода "Дружба"

Германия ще продължи да получава петрол от Казахстан през петролопровода "Дружба", съобщават източници на Ройтерс. Според тях има постигнато споразумение между полската Pern, руската държавна компания "Транснефт" и германската рафинерия PCK Schwedt, което ще позволи продължаване на доставките.

През пролетта "Транснефт" предупреди, че може да бъде сложен край на транзита на петрол през "Дружба" заради изисквания на полската страна. Pern от своя страна обясни, че се опасява от вторични санкции заради войната в Украйна. В крайна сметка източници на Ройтерс в трите засегнати страни съобщават, че е постигнато споразумение компания от Словакия,  тоест не руска, да сертифицира периодично измервателните станции, за да отговаря на руските изисквания.

Казахстан разчита основно на руските петролопроводи, за да достави собствения си петрол. Ежедневно доставките достигат 1,5 млн. барела, или около 1,5% от световните доставки. Германия запона да купува петрол от страната, след като влязоха в сила санкциите на ЕС срещу руската петролна индустрия. Петролните компании носят приход за Кремъл, използван във войната в Украйна.

Капацитетът на петролопровода "Дружба" е 2 млн. барела на ден. Съоръжението се оперира от руската "Транснефт". По него тече и руски петрол към Унгария, Словакия и Чехия - санкциите на ЕС не засегнаха доставките по петролопроводи, а само прем морски терминали, защото държавите без излаз на море реално нямат друг източник на петрол. Северното направление на "Дружба" - през Беларус и Полша към Германия, вече се използва основно за петрола от Казахстан. Количествата са относително малки - 1,2 млн. тона от началото на  годината, но рафинерията е ключова за доставките на горива в столицата Берлин и те помагат за спирането на покупките на руски петрол.

От септември 2022 година германската държава придоби мажоритарния дял на рафинерията PCK Schwedt.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 26.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 3 седмици
До: mr. Yoda ... скоро и това ще се случи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 3 седмици
Това е недемократичен нефтопровод! Да се взриви и той в името на демокрацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 19
zelka007
преди 3 седмици
само да спомена , че ние не получаваме вече рассийски петрол ... !! ... какво се случи с цените на тунджата и дизела ?! какво опяваха един куп форумни енергетици ?! споделете друзя ... а интересувате ли се колко карга иракси и колко карга тунизийски петрол сме получили , и задави ли се нефффтохимът с тях ?! некви спомени да имате или както с ваксините ... ни лук яли ни лук мирисали !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 17
zelka007
преди 3 седмици
в Чехия тази година ще завършат модернизацията на петролопровода TAL / IKL , който ги свързва с пристанището в Триест . подменят компресорни станции , подменят разходомери ... ще строят и свързваща линия към терминалите в Росток и Гданск ... предвиждат окончателно прекъсване на доставките по дружба ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
smallfran
преди 3 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още