IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Patagonia: Земята сега е нашият единствен акционер 

Основателят на производителя на спортни дрехи се отказва от компанията си в името на опазването на климата

08:15 | 15.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Patagonia: Земята сега е нашият единствен акционер 

Основателят и бивш собственик на компанията за спортно облекло Patagonia Ивон Шуинар прехвърля компанията си на благотворителни фондации. По този начин 83-годишният американски бивш алпинист заявява, че иска да предостави активите си за опазване на околната среда и по-специално за финансиране на мерки срещу климатичната криза.

„Трябваше да намерим начин да вложим повече средства в борбата с кризата, като същевременно запазим ценностите на компанията непокътнати", заяви Шуинар в изявление, публикувано на уебсайта на Patagonia в сряда (местно време).

Според New York Times стойността на бизнеса на Patagonia е около 3 млрд. долара (3,01 милиарда евро). Всички печалби - около 100 млн. долара годишно според доклада - които не се реинвестират в компанията, в бъдеще ще се използват за борба с глобалното затопляне и за опазване на природата чрез създадени за целта фондации. „Надявам се, че това ще вдъхнови нова форма на капитализъм, която няма да доведе до няколко богати и куп бедни хора", казва Шуинар пред вестника. "Ще раздадем максимална сума пари на хора, които активно работят за спасяването на тази планета". 

Patagonia е известна с туристическите и зимните си облекла и с демонстративния си активизъм. През 2020 г. например тя беше сред първите компании, които се присъединиха към рекламния бойкот на известни марки срещу Facebook. „Бизнес моделът на Facebook се основава на дезинформация и омразни изказвания", подчерта преди време европейският ръководител на марката Райън Гелърт в интервю за Handelsblatt. Той заяви, че марката има морален дълг да спре да подкрепя практиките на социалната мрежа чрез разходи за реклама.

Този необичаен ход се случва в момент на нарастващ контрол върху милиардерите и корпорациите, чиято реторика за превръщането на света в по-добро място често е засенчена от приноса им към самите проблеми, които те твърдят, че искат да решат.

В същото време отказът на Шуинар от семейното богатство е в унисон с дългогодишното му пренебрежение към бизнес нормите и любовта му към околната среда през целия му живот.

Символ на статуса на финансовия елит

Предприемачът и активист за опазване на околната среда Ивон Шуинар основава компанията през 1973 г. и ѝ създава имидж на фирма с високи морални стандарти. От четвърт век Patagonia използва само органичен памук. От дълго време един процент от годишния оборот се дарява на екологични организации.

Patagonia се опитва да балансира: от една страна, компанията е вплела в дрехите си призиви да се гласува за оттеглянето на Доналд Тръмп от поста. От друга страна, компанията възнамерява да се развива в световен мащаб. В продължение на години скъпите вълнени жилетки на компанията бяха предпочитаното бизнес облекло на много американски инвестиционни банкери. Patagonia се опита да се противопостави на превръщането си в символ на статута на финансовия елит - и спря да приема големи поръчки от финансови компании.

Patagonia ще продължи да функционира като частна корпорация със стопанска цел със седалище във Вентура, Калифорния, която всяка година продава якета, шапки и ски панталони на стойност над 1 милиард долара. Но семейството, което контролираше Patagonia до миналия месец, вече не е собственик на компанията.

Сега Шуинар, съпругата му и двете му пораснали деца се отказват от дяловете си в Patagonia. Акциите на компанията без право на глас ще бъдат прехвърлени на така наречения Holdfast Collective, който ще дари нереинвестираната печалба за опазване на климата и биоразнообразието.

Акциите с право на глас ще бъдат прехвърлени на Patagonia Purpose Trust, се казва в изявление на компанията. Тръстът ще създаде постоянна правна структура, която да защитава ценностите на компанията. Той ще се контролира от членове на семейството и близки съветници.

Райън Гелърт ще продължи да бъде председател на компанията, а семейство Шуинар също ще остане в борда. „Земята сега е нашият единствен акционер", пише на началната страница в сайта на Patagonia.

Облекло с марката Patagonia. Снимка: Компанията Облекло с марката Patagonia. Снимка: Компанията

Като раздава по-голямата част от имуществото си през целия си живот, семейство Шуинар - Ивон, съпругата му Малинда и двете им деца Флетчър и Клер, които са на 40 години - се утвърждават като едно от най-благотворителните семейства в страната.

„Това семейство се отличава от останалите, като се има предвид, че повечето милиардери даряват само малка част от нетното си състояние всяка година", казва Дейвид Калахан, основател на уебсайта Inside Philanthropy.

„Дори тези, които са подписали обещанието за даряване, не дават толкова много и са склонни да стават все по-богати всяка година", добави Калахан, като се позова на ангажимента на стотици милиардери да дарят по-голямата част от състоянието си.

Patagonia вече е дарила 50 млн. долара на Holdfast Collective и очаква да предостави още 100 млн. долара през тази година, което превръща новата организация в основен играч в областта на благотворителността за климата.

Мозли каза, че тази история не прилича на никоя друга, която е виждал в кариерата си. „В моите над 30 години работа в областта на планирането на собствеността това, което семейство Шуинар е направило, е наистина забележително", каза той. „То е безвъзвратно ангажирано. Те не могат да го върнат обратно и не искат никога повече да го върнат“. 

За Шуинар това е дори още по-просто решение, тъй като осигурява задоволително решение на въпроса за планирането на приемствеността.

„Не знаех какво да правя с компанията, защото не исках никога да имам компания", каза той от дома си в Джаксън, Уайо. „Не исках да бъда бизнесмен. Сега мога да умра утре, а компанията ще продължи да върши правилните неща през следващите 50 години и не е нужно да съм наоколо“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още