fallback

Високите енергийни цени подкрепиха зелените иновации през 2022 г.

САЩ привличат най-много инвестиции в климатични технологии

11:30 | 11.01.23 г.

Високите разходи за енергоресурсите увеличиха търсенето на зелените технологии, които намаляват зависимостта от изкопаемите горива, сочи доклад на Bloomberg NEF за 2022 година. Сключени са близо 1200 договора за проучвания в областта на електрификацията на транспорта, включително и за електромобили, както и за соларни и вятърни мощности.

Организацията припомня, че руската инвазия в Украйна е довела до рязък скок на цената на петрола и природния газ, което пък е съвпаднало с отварянето на икономиките след пандемията от коронавируса в края на 2021 година, тоест търсенето на енергия вървеше нагоре.

На този фон климатичните стартъпи са във възход, сочат данните на Bloomberg NEF. Като цяло иновациите в тази сфера са приоритет на стартиращи бизнеси, но има и сделки, с малък технологичен риск, за които се работи за разширяване на мащаба, се казва още в доклада на организацията.

Голяма част от инвестициите в нови технологии (към 38%) са направени в САЩ, насърчени от промените в законодателството, включително и от Закона за намаляване на инфлацията. 25% от средставата, насочени за климатични иновации, са били инвестирани в Китай. Страната е лидер в инвестиции в електротранспорт.

Селското стопанство като цяло изостава по отношение на инвестиции в декарбонизацията, става ясно още от анализите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 11.01.23 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още