IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високите енергийни цени подкрепиха зелените иновации през 2022 г.

САЩ привличат най-много инвестиции в климатични технологии

11:30 | 11.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Високите разходи за енергоресурсите увеличиха търсенето на зелените технологии, които намаляват зависимостта от изкопаемите горива, сочи доклад на Bloomberg NEF за 2022 година. Сключени са близо 1200 договора за проучвания в областта на електрификацията на транспорта, включително и за електромобили, както и за соларни и вятърни мощности.

Организацията припомня, че руската инвазия в Украйна е довела до рязък скок на цената на петрола и природния газ, което пък е съвпаднало с отварянето на икономиките след пандемията от коронавируса в края на 2021 година, тоест търсенето на енергия вървеше нагоре.

На този фон климатичните стартъпи са във възход, сочат данните на Bloomberg NEF. Като цяло иновациите в тази сфера са приоритет на стартиращи бизнеси, но има и сделки, с малък технологичен риск, за които се работи за разширяване на мащаба, се казва още в доклада на организацията.

Голяма част от инвестициите в нови технологии (към 38%) са направени в САЩ, насърчени от промените в законодателството, включително и от Закона за намаляване на инфлацията. 25% от средставата, насочени за климатични иновации, са били инвестирани в Китай. Страната е лидер в инвестиции в електротранспорт.

Селското стопанство като цяло изостава по отношение на инвестиции в декарбонизацията, става ясно още от анализите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още