IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия заделя 7,8 млрд. евро за борба със сушата

Седмици суха зима предизвикаха опасения, че Италия може да се изправи пред поредната суша

12:13 | 17.03.23 г. 4
Нивото на река По отново силно спадна през февруари след сушата миналото лято. Снимка: Michele Novaga/Anadolu Agency via Getty Images
Нивото на река По отново силно спадна през февруари след сушата миналото лято. Снимка: Michele Novaga/Anadolu Agency via Getty Images

Италия се готви да одобри решение, с което да се отделят 7,8 млрд. евро за преодоляване на тежката суша, която удря страната, заяви министърът на енергетиката и околната среда Джилберто Пичето Фратин в петък.

Седмици на суха зима предизвикаха опасения, че Италия може да се изправи пред поредната суша след тази миналото лято, като Алпите отчитат по-малко от половината от нормалния си снеговалеж, посочват учени и екологични групи, съобщава Ройтерс.

Решение за справяне със сушата скоро ще бъде разгледано от Министерски съвет, казва Фрати в интервю за италианския ежедневник La Stampa.

„Всички сме ангажирани да определим дейностите, които да бъдат предприети с вече отпуснати средства и които, според първоначалната оценка, ще възлизат на 7,8 млрд. евро“, казва Фратин.

Реките и езерата в Италия страдат от сериозна липса на вода, заяви екологичната група Legambiente миналия месец, добавяйки, че река По – най-дългата река в Италия, която тече от Алпите на северозапад към Адриатическия океан – има с 61% по-малко вода от нормалното за това време на годината.

Миналия юли Италия обяви извънредно положение за районите около По, които формират около една трета от земеделското производство в страната и пострадаха от най-лошата суша от 70 години.

През следващите месеци приоритетът е „да се осигури достатъчно количество вода, за да се отговори на търсенето на италианските домакинства и бизнеси, особено тези в земеделския сектор“, посочва Пичето Фратин.

„Трябва да се започне дългосрочно планиране, за да се подобри ефективността на нашата водна мрежа, която в някои части на страната има течове по тръбопроводи от над 50% спрямо средно ниво в страната от 37%. Това е загуба, която вече не можем да си позволим“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
До: zelka007 аз отказвам да повярвам, че в една развита европейска държава като Италия, има 50% загуби в тръбопроводите, също така не вярвам, че заделените средства ще са достатъчни, а най-невероятно ми звучи, че ремонта на тръбопроводите ще реши въпросите със сушата, засягаща в най-голяма степен земеделието, което не се полива от водопровода. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... ако не четехте само заглавията , ами и материалите под тех , вероятно нямаше да задавате остри въпроси . бих си позволил да ви насоча вниманието към последният абзац , до който бързотечаща ви мисъл не е стигнала вероятно , там е заровено кучето . прегледайте и ако искате да споделяме ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
До: zelka007 но пък по този начин се освобождават повече площи за перки и панелки, а това е добре дошло за зеленото спасяване на планетата, нали така зелков? :] Не ми стана ясно от статията обаче, с тия камари пара как ще преодолеят сушата. Може би ще направят водопровод до Норвегия, за да им карат ледникова вода? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
тез пък се косят , некво засушаване ... :))) ... да викнат некой местен форумен антизатоплист , да им обясни че това е конспирация , предназначена да ги издои ... м/у другото друзя антивакъре-газовици-ракетчици , това е нашата географска ширина ... скоро и у нас ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още