IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екстремното време може да свие БВП на някои от най-големите икономики с 5,6 трлн. долара

Сушите, наводненията и бурите от миналата година са довели до глобални загуби от над 224 млрд. долара

17:31 | 29.08.22 г.
Снимка: Emily Elconin/Bloomberg
Снимка: Emily Elconin/Bloomberg

Все по-тежките суши, бури и проливни дъждове в някои от най-големите икономики в света може да свият с 5,6 трлн. долара брутния вътрешен продукт (БВП) до 2050 г., според доклад, публикуван в понеделник.

Тази година проливни дъждове предизвикаха наводнения в някои региони на Китай и Южна Корея и прекъснаха водоснабдяването и електричеството в Индия, а сушата изложи на риск реколтите на фермерите в цяла Европа, пише Ройтерс, като цитира доклада на фирмата за инженерни и екологични консултации GHD.

Подобни бедствия струват на световната икономика стотици милиарди долари. Екстремните суши, наводнения и бури от миналата година са довели до глобални загуби от над 224 млрд. долара, според данни за извънредни събития на Центъра за изследване на епидемиологията на бедствията в Брюксел, които са ползвани от авторите на доклада.

Тъй като заради изменението на климата валежите, наводненията и сушата ще стават по-интензивни през следващите десетилетия, тези разходи ще се увеличат драстично, предупреждават авторите на доклада.

Водата – когато е твърде много или твърде малко, може да бъде „най-разрушителната сила, която една общност може да изпита“, казва Дон Холанд, който ръководи програмата на GHD за канадския воден пазар.

Компанията оценява водните рискове в седем държави с различни кономически и климатични условия: САЩ, Китай, Канада, Обединеното кралство, Филипините, Обединените арабски емирства и Австралия. Тя използва глобални застрахователни данни и научни изследвания, за да оцени как екстремните събития могат да засегнат различни сектори и да оцени размера на загубите, пред които са изправени страните по отношение на непосредствените разходи, както и за цялата икономика.

В САЩ, най-голямата икономика в света, загубите може да достигнат общо 3,7 трлн. долара до 2050 г., а БВП на страната да се свива с около 0,5% всяка година дотогава.

Китай, икономика номер 2 в света, се изправя пред общи загуби от около 1,1 млрд. долара до края на 2050 г.

От петте бизнес сектора, които са най-важни за глобалната икономика, производството и разпространението ще бъдат най-силно засегнати от бедствия – те ще струват 4,2 трлн. долара, тъй като недостигът на вода ще прекъсва производства, а бури и наводнения ще унищожават инфраструктура и инвентар.

Земеделският сектор, уязвим както от суша, така и от екстремни валежи, може да претърпи загуби от 332 млрд. долара до 2050 г.

Други сектори, изправени пред големи предизвикателства, са търговията на дребно, банкирането и енергетиката.

На тазгодишния Световен икономически форум в Давос, Швейцария, глобална група експерти стартира нова комисия за изследване на икономиката на водата. Тя ще съветва политиците за управлението на водите.

Трябва да „трансформираме начина, по който управляваме водата и климата заедно“, каза съпредседателят на комисията Тарман Шанмугаратнам. „Разходите за това не са тривиални, но са по-малки от разходите да оставим екстремното време да причини хаос“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още