IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сушата добавя нови изпитания пред европейската енергетика

Германската енергийна компания Uniper предупреди за нови проблеми при производството на електроенергия

16:58 | 04.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германската енергийна компания Uniper предупреди за нови проблеми при производството на електроенергия, породени от ниското ниво на р. Рейн. Заради сушата и високите температури в последните седмици водите на реката са паднали толкова ниско, че скоро тя може да бъде затворена за корабоплаване, посочва Bloomberg.

Заради ниските води корабите се товарят с по-малко товари и това също оскъпява транспорта.

Uniper използва Рейн за доставки на въглища за две от въглищните ѝ централи - 510-мегаватовата Staudinger-5 и 1000-мегаватовата Datteln-4. В момента компанията няма достатъчно въглища на склад, за да произвежда електроенергия, ако корабите не могат да плуват по реката.

От съобщение до регулаторите от компанията обясняват, че производството на електроенергия ще бъде "непостоянно" до 7 септември.

Проблемът не засяга само Германия - със своята дължина от над 1200 километра Рейн е една от най-важните за речния транспорт в Европа реки. Затварянето ѝ ще засегне доставките не само на въглища, но и на други горива и стоки точно в разгара на подготовката за зимния сезон.  Разбира се, това не е първото затваряне на реката, но историята досега показва, че за кратък период е трудно доставките да бъдат пренасочени от речен към сухопътен или железопътен транспорт.

Ройтерс напомня, че подобно състояние на водите на реката през 2018 година е повлияло негативно на химическата индустрия, както и на работата на електроцентралите в региона.

Други въглищни централи по поречието на Рейн - в Манхайм и в Карлсруе, оцениха по-рано риска от спадането на нивото на водите и успяха да натрупат резерви от въглища. Операторите им гарантират, че при нужда ще могат да използват и жп мрежата за доставки.

Въглищата ще бъдат по-важни от всякога тази зима в Европа, след като Русия намали значително доставките на природен газ.

Ниските нива и повишаването на температурата на водите са проблем за енергетиката и във Франция. В страната налагат ограничения на производството на електроцентралите по поречието на Рона и Гарона до нива, които са необходими за поддържане на баланса на енергийната система. Водите на тези реки се използват за охлаждане на ядрените реактори, управлявани от EDF.

В последните седмици обаче температурата на водата на реките се повиши и заради това работата на реакторите е ограничена, за да бъдат защитени животинските и растителните видове в реката от прегряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още