fallback

Димът от горските пожари обгръща Ню Йорк в червена мъгла

Горските пожари в Канада предизвикаха образуването на гъст дим над части от източното крайбрежие на САЩ

08:41 | 08.06.23 г. 10
Автор - снимка
Създател

Димът от многобройните тежки горски пожари в Канада обхвана части от източното крайбрежие на САЩ и предизвика най-лошото качество на въздуха от десетилетия насам в мегаполиса Ню Йорк.

Димът от стотици пожари в Източна Канада се придвижи на юг, причинявайки гъста, трудно прогледна мъгла и периодичен оранжев оттенък на небето в Ню Йорк, наред с други места. „Марс или Манхатън?" - написа един потребител на Twitter, публикувайки снимка на хоризонта, включваща Емпайър Стейт Билдинг. Във въздуха се носеше миризма на изгоряло, която се усещаше както в гърлото, така и в очите и предизвикваше главоболие, предава Ройтерс, 

Губернаторът на щата Ню Йорк, Кати Хочул, нарече случилото се „извънредна криза" и обяви планове да раздаде един милион маски за уста и нос. Според нея екстремното състояние може да продължи още няколко дни. „Хората трябва да се подготвят за дълъг период от време". Кметът на район Манхатън Марк Левин написа: „Качеството на въздуха бързо се влошава". По думите му измереното ниво „вече е повече от два пъти по-високо от най-високото ниво на риск за здравето по скалата на американското правителство " 

Гутериш призовава за търдост пред лицето на изменението на климата

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антониу Гутериш публикува в Twitter своя снимка в централата на ООН в града, обвит в дим. „В нашата централа на ООН усещаме влошеното качество на въздуха, тъй като димът от горските пожари в Канада се носи на юг", написа Гутериш. „С повишаването на глобалните температури има спешна нужда да се намали рискът от горски пожари. Трябва да се помирим с природата. Не можем да се откажем“. 

At our @UN Headquarters in New York, we can feel the deteriorating air quality as smoke from the wildfires in Canada moves south.

With global temperatures on the rise, the need to urgently reduce wildfire risk is critical.

We must make peace with nature. We cannot give up. pic.twitter.com/pm8HkNBwRN

— António Guterres (@antonioguterres) June 7, 2023

Хората в Ню Йорк бяха помолени да останат колкото се може повече на закрито, да избягват колкото се може повече напрегната физическа активност и да затворят прозорците. В училищата и детските градини бяха отменени всички дейности на открито, много други събития на открито и отделни театрални представления също са отменени.

Плуването на градските плажове, контролирано от спасители, беше забранено, а зоологическите градини и библиотеките затвориха по-рано. Планираните за сряда мачове на бейзболните отбори "Ню Йорк Янкис" и "Филаделфия Филис" и женският баскетболен мач „Ню Йорк Либърти" бяха отложени.

По улиците имаше много по-малко хора от обикновено, много от тях носеха маски, познати от пандемията. В градските райони видимостта не само беше значително намалена, но димът се усещаше и физически от милиони хора. „Мирише като на 11 септември", коментира нюйоркчанин, припомняйки си терористичните атаки срещу Световния търговски център на 11 септември 2001 г.

Предупреждение за замърсен въздух и във Вашингтон

В американската столица Вашингтон, на около 370 км на юг от Ню Йорк, в сряда въздухът също беше мръсен и миришеше на изгоряло. Както и в Ню Йорк, беше издадено предупреждение за лошо качество на въздуха. В Ню Йорк, според официалния сайт Airnow.gov, междувременно беше приложена най-високата степен на замърсяване на въздуха: „Опасно".

От въздушната администрация FAA съобщиха, че трафикът към и от летищата в района на Ню Йорк и Филаделфия е бил ограничен поради лоша видимост. Имаше големи закъснения. 

В канадските мегаполиси Отава и Торонто, както и в американските щати Минесота и Масачузетс, властите също предупредиха жителите за лош въздух. От седмици в западната част на Канада, а сега и в североизточната част на страната, бушуват многобройни пожари. В югоизточната провинция Нова Скотия ситуацията напоследък е малко по-спокойна.

Белият дом съобщи, че президентът Джо Байдън също е бил информиран за ситуацията. „Това е още един тревожен пример за това как климатичната криза се отразява на живота ни и на нашите общности", заяви говорителката Карин Жан-Пиер.

Ситуацията в Канада 

Според канадските власти този сезон се очертава да бъде най-лошият откъм горски пожари в историята на страната. 

Дим от пожарите в Канада навлиза в САЩ още от миналия месец, но явлението се засили с последните пожари в Квебек, където в сряда около 100 пожара бяха извън контрол.

Гъст дим е обхванал центъра на столицата на Канада - Отава, както и град Торонто.

Над 950 пожарникари и друг персонал са пристигнали от САЩ, Австралия, Нова Зеландия и Южна Африка, а скоро се очакват още, съобщи говорителка на Канадския междуведомствен център за горски пожари. 

Президентът на САЩ е изпратил в Канада над 600 пожарникари и оборудване, заяви говорителка на Белия дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:41 | 08.06.23 г.
fallback
Още от Екология и ESG виж още