IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димът от горските пожари обгръща Ню Йорк в червена мъгла

Горските пожари в Канада предизвикаха образуването на гъст дим над части от източното крайбрежие на САЩ

08:41 | 08.06.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Димът от многобройните тежки горски пожари в Канада обхвана части от източното крайбрежие на САЩ и предизвика най-лошото качество на въздуха от десетилетия насам в мегаполиса Ню Йорк.

Димът от стотици пожари в Източна Канада се придвижи на юг, причинявайки гъста, трудно прогледна мъгла и периодичен оранжев оттенък на небето в Ню Йорк, наред с други места. „Марс или Манхатън?" - написа един потребител на Twitter, публикувайки снимка на хоризонта, включваща Емпайър Стейт Билдинг. Във въздуха се носеше миризма на изгоряло, която се усещаше както в гърлото, така и в очите и предизвикваше главоболие, предава Ройтерс, 

Губернаторът на щата Ню Йорк, Кати Хочул, нарече случилото се „извънредна криза" и обяви планове да раздаде един милион маски за уста и нос. Според нея екстремното състояние може да продължи още няколко дни. „Хората трябва да се подготвят за дълъг период от време". Кметът на район Манхатън Марк Левин написа: „Качеството на въздуха бързо се влошава". По думите му измереното ниво „вече е повече от два пъти по-високо от най-високото ниво на риск за здравето по скалата на американското правителство " 

Гутериш призовава за търдост пред лицето на изменението на климата

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антониу Гутериш публикува в Twitter своя снимка в централата на ООН в града, обвит в дим. „В нашата централа на ООН усещаме влошеното качество на въздуха, тъй като димът от горските пожари в Канада се носи на юг", написа Гутериш. „С повишаването на глобалните температури има спешна нужда да се намали рискът от горски пожари. Трябва да се помирим с природата. Не можем да се откажем“. 

Хората в Ню Йорк бяха помолени да останат колкото се може повече на закрито, да избягват колкото се може повече напрегната физическа активност и да затворят прозорците. В училищата и детските градини бяха отменени всички дейности на открито, много други събития на открито и отделни театрални представления също са отменени.

Плуването на градските плажове, контролирано от спасители, беше забранено, а зоологическите градини и библиотеките затвориха по-рано. Планираните за сряда мачове на бейзболните отбори "Ню Йорк Янкис" и "Филаделфия Филис" и женският баскетболен мач „Ню Йорк Либърти" бяха отложени.

По улиците имаше много по-малко хора от обикновено, много от тях носеха маски, познати от пандемията. В градските райони видимостта не само беше значително намалена, но димът се усещаше и физически от милиони хора. „Мирише като на 11 септември", коментира нюйоркчанин, припомняйки си терористичните атаки срещу Световния търговски център на 11 септември 2001 г.

Предупреждение за замърсен въздух и във Вашингтон

В американската столица Вашингтон, на около 370 км на юг от Ню Йорк, в сряда въздухът също беше мръсен и миришеше на изгоряло. Както и в Ню Йорк, беше издадено предупреждение за лошо качество на въздуха. В Ню Йорк, според официалния сайт Airnow.gov, междувременно беше приложена най-високата степен на замърсяване на въздуха: „Опасно".

От въздушната администрация FAA съобщиха, че трафикът към и от летищата в района на Ню Йорк и Филаделфия е бил ограничен поради лоша видимост. Имаше големи закъснения. 

В канадските мегаполиси Отава и Торонто, както и в американските щати Минесота и Масачузетс, властите също предупредиха жителите за лош въздух. От седмици в западната част на Канада, а сега и в североизточната част на страната, бушуват многобройни пожари. В югоизточната провинция Нова Скотия ситуацията напоследък е малко по-спокойна.

Белият дом съобщи, че президентът Джо Байдън също е бил информиран за ситуацията. „Това е още един тревожен пример за това как климатичната криза се отразява на живота ни и на нашите общности", заяви говорителката Карин Жан-Пиер.

Ситуацията в Канада 

Според канадските власти този сезон се очертава да бъде най-лошият откъм горски пожари в историята на страната. 

Дим от пожарите в Канада навлиза в САЩ още от миналия месец, но явлението се засили с последните пожари в Квебек, където в сряда около 100 пожара бяха извън контрол.

Гъст дим е обхванал центъра на столицата на Канада - Отава, както и град Торонто.

Над 950 пожарникари и друг персонал са пристигнали от САЩ, Австралия, Нова Зеландия и Южна Африка, а скоро се очакват още, съобщи говорителка на Канадския междуведомствен център за горски пожари. 

Президентът на САЩ е изпратил в Канада над 600 пожарникари и оборудване, заяви говорителка на Белия дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 10 месеца
До: SporqZaKef очевидно кафевите активисти сте с отрицателно IQ, съдейки от малоооумния извод който направи! .. но от копейка, толкова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
SporqZaKef
преди 10 месеца
Ако следваме логиката на зелените активисти с коефициент на интелигентност колкото номера на обувките им, смятам, че е резонно за да няма такива катастрофи и горски пожари, най-добре да изцечем горите и да сложим панели. Някак по-зеленно ми е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 10 месеца
До: Скъсана_Ушанка ... но най-малко милион ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: danchomentata Колкото трябва, толкова ще изнесем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 6
danchomentata
преди 10 месеца
Колко мелеона снаряди ще изнасяме друзя товарищи ,а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 6
danchomentata
преди 10 месеца
The Foreign Agricultural Service (FAS) links U.S. agriculture to the world to enhance export opportunities and global food security. https://ipad.fas.usda.gov/rssiws/al/crop_production_maps/Canada/Canada_Wheat.png
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
danchomentata
преди 10 месеца
10 Strange Facts About Canadas Climate https://***.cbc.ca/wildcanadianyear/m_blog/ten-strange-facts-about-canadas-climate
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
danchomentata
преди 10 месеца
https://***.emsc-csem.org/#2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
danchomentata
преди 10 месеца
The north magnetic pole moves over time according to magnetic changes and flux lobe elongation in the Earth's outer core. https://en.wikipedia.org/wiki/North_magnetic_pole
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
danchomentata
преди 10 месеца
https://cwfis.cfs.nrcan.gc.ca/maps/fw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още