IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай поглежда към въглеродните емисии на фона на потреблението на изкопаеми горива

Енергийната сигурност в момента е сред най-важните приоритети на Пекин

09:54 | 30.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайският президент Си Дзинпин призовава за по-големи усилия за намаляване на въглеродните емсии, въпреки политиката за увеличено потребление на изкопаеми горива като част от стремежа за енергийна сигурност. Това пише Bloomberg, позовавайки се на стенограма от заседание на Си, посветено на реформите, публикувана от агенция "Синхуа".

Според документа на пръв поглед противоречащите си мерки могат да бъдат постигнати чрез по-добра регулация на енергийното потребление, казва Си по време на срещата.

Китай планира да бъде въглеродно неутрален през 2060 година, но преди това ще постигне пик в потреблението на изкопаеми горива през 2030 година. Енергийната криза насърчи местния добив на природен газ, въглища и петрол, с което Пекин се опитва да си гарантира, че няма да има енергийни сривове, каквито имаше през лятото на 2022 година.

Според анализаторите от Citigroup в момента енергийната сигурност е сред най-големите приоритети на китайските власти.

Но сега китайският президент коментира, че трябва да бъде ускорено изграждането и на по-чисти енергийни мощности, което постепенно да намали делът на изкопаемите горива в производствения микс. Китайската енергийна система трябва да предложи чисти, сигурни и изобилни доставки на енергия на икономически съобразна цена, се казва още в стенограмата от срещата на китайския президент.

Темата за въглеродните емисии и климатичните промени стана една от водещите в подновените разговори между Китай и САЩ. През юли в страната пристигна на посещение американският пратеник по въпросите на климата Джон Кери. Двете страни търсят возможности за сътрудничество преди срещата на ООН за климата (СОР28), планирана през ноември в Дубай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 30.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още