IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалното затопляне обрича на гибел кораловите рифове

Рифовете защитават крайбрежните селища от бури и наводнения, освен това са източник на съединения, използвани при лечението на рак и други заболявания

13:25 | 06.08.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Тази година, белязана от екстремно високи температури се оказва прозорец към едно мрачно възможно бъдеще, в което глобалното затопляне оставя на човечеството една много различна и по-малко гостоприемна планета, пише в коментар за Bloomberg Марк Гонглоф.

Никъде това не е по-очевидно, колкото при крехките рифови екосистеми, изградени от корали, който са в полза както на други морски обитатели, така и на хората. Сега, когато температурите на океана се повишават, коралите са изложени на изключителна опасност. Тези промени в климата може да ги тласнат към изчезване.

Едно от местата, където хората се опитват да възстановят рифовете, близо до острова Мидъл Кийс, е било заличено миналия месец в резултат на екстремно високите температури, изтъква Алекс Нойфелд, член на Фондацията за възстановяване на коралите в Кий Ларго, Флорида.

„Сърцераздирателно е да видиш рифове в такава форма“, посочва Нойфелд.

Последствията от свят без корали биха били ужасни. Повече от една четвърт от морския живот на планетата зависи от рифовете, докато 1 млрд. души се нуждаят от тях заради съществата, които коралите поддържат и които хората използват за храна и препитание. Рифовете защитават крайбрежните селища от бури и наводнения. Те са източници на съединения, използвани при лечението на рак и други заболявания. Океаните без корали в крайна сметка ще останат без риба, принуждавайки фермерите да произвеждат повече протеини на сушата, което е много по-скъп процес. Водата ще е изпълнена с водорасли и медузи, а океаните ще произвеждат по-малко кислород, изтъква Гонглоф.

За съжаление, хората твърде дълго са приемали коралите за даденост. Учените смятат, че светът е загубил повече от половината от своите рифове от 1950 г. насам, дори преди планетата наистина да започне да прегрява. Прекомерният улов, замърсяването, физическото унищожение, тълпите от туристи и много други фактори стресират рифовете от десетилетия, подготвяйки ги за смъртоносния удар: глобалното затопляне, причинено от генерираните от хората парникови газове. 

Океанът поглъща атмосферната топлина и бавно я изпуска. По-голямата част от излишната топлина, произведена от хората през десетилетията, се е озовала в океана, повишавайки температурите на водата до рекордно високи стойности. Повечето корали не могат да оцелеят дори при промяна на температурата с 1 градус по Целзий за много дълго време. Тъй като планетата сега се е затоплила с приблизително 1,2 градуса по Целзий спрямо средните стойности от прединдустриалната епоха, агонията на коралите се ускорява. Според едно преброяване 15% от коралите в света са загинали в случай на избелване на корали само в периода 2014- 2017 г. Половината от останалите корали в света може да бъдат мъртви до 2035 г. , изтъква анализ на Хавайския университет.

В момента много корали, които оцеляват, са тези, които се намират на по-голяма дълбочина, където водата е с по-ниска температура. Ако планетата все пак се затопли средно с 1,5 градуса по Целзий, това ще заличи много от сегашните им убежища. Затопляне с 2 градуса по Целзий би унищожило голяма част и от по-хладните места, в които живеят коралите, което предвещава заличаването на 99% от тях.

Настоящите практики обаче тласкат света към затопляне с 3 градуса по Целзий, посочва Гонглоф.

За щастие, дългосрочната тенденция на глобалното затопляне не се очаква да достигне 1,5 градуса по Целзий още много години, ако не е десетилетия. Но тазгодишното проявление на топлата фаза „Ел Ниньо“ може да причини временен скок на температурата в източната част на Тихия океан. Предишни големи измирания на корали съпътстват именно „Ел Ниньо“.

Но дори без ефектите на „Ел Ниньо“, които не би трябвало да достигнат своя връх по-късно тази година, океанът вече е опасно топъл за коралите на много места по света. Избелването  - което се случва, когато полезните водорасли бягат от коралите поради топлината, оставяйки ги без храна, цвят и защита от болести - започна поне месец по-рано във водите на Флорида тази година, изтъква Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ. Много корали може никога да не се възстановят. В рамките на островната верига Флорида Кийс, където температурите на водата наскоро скочиха до 38 градуса по Целзий, коралите на рифа „Сомбреро“ пропуснаха частта с избелването и се "свариха" до смърт.

Добрата новина е, че коралите съществуват повече от 500 милиона години. Те са претърпели множество масови измирания и промени в климата. Но коралите обикновено са имали много повече време за адаптиране, отколкото хората им дават чрез изпускане на въглерод в атмосферата със скорост, безпрецедентна в геоложкото минало. На коралите също са им били необходими милиони години, за да възвърнат пълната си сила след някоя масово измиране. Някои видове понасят по-добре топлината, но са склонни да растат бавно и не осигуряват същите ползи за рибите и хората.

Точно както хората имат силата да отнемат живот от коралите, така последните имат силата и да го възстановяват. Риф в Кирибати, тихоокеанска островна държава, претърпя масово избелване през 2015-16 г., но се възстанови, защото беше в зона, в която правителството забрани риболова и туризъма. Това гарантира, че има достатъчно риба наоколо, за да яде „лошите“ водорасли, които могат да задушат избелените корали и да предотвратят връщането на „добрите“ водорасли. Изследователите са използвали 3D отпечатани глинени плочки, за да възстановят  риф в Хонконг, унищожен от токсични водорасли. Подобни усилия за ограничаване на прекомерния улов, замърсяването, увреждането на рифовете и други стресове ще дадат на коралите поне шанс за борба.

„Има причина за надежда и, което е по-важно, има причина за действие“, споделя Джонатан Кибулски, еколог от Института за тропически изследвания към университета „Смитсониън“. „Щетите нарастват с експоненциална скорост, така че нашите усилия също трябва да нарастват с експоненциална скорост“, добавя той.

Най-важното е, че хората трябва да спрат да изгарят изкопаеми горива възможно най-бързо, за да предотврати допълнителното затопляне на океаните. В отсъствието на това, като последна мярка, групи за възстановяване на рифовете, като Фондацията за възстановяване на коралите, изграждат „ноеви ковчези“ от коралови видове, запазвайки тяхното биоразнообразие за деня, в който водата ще бъде по-гостоприемна. Все още имаме силата да решим дали този ден някога ще дойде, заключва Гонглоф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 06.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 8
zelka007
преди 9 месеца
До: cyclop ... о , математик и интелект с частна библиотека ... в материала , към който ни изпращаш , пише че твърдите корали са се увеличили до 36% ... би ли споделил какво се е случило с останалите до 100% ... тъй за спорта само ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
cyclop
преди 9 месеца
Я виж, вувузелке In 2022, the Australian Institute of Marine Science (AIMS) reported the highest levels of coral cover across two-thirds of the Great Barrier Reef (GBR) in over 36 years
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
cyclop
преди 9 месеца
Интересно как няколко австралийски независими журналиста твъртят, че Големият бариерен риф се възстановява. Но нали Новият Ковид е като старият ковид, каквото противоречи на официалната пропагандичка, не е разрешено да се пише. "изпускане на въглерод в атмосферата" Вувузелке, като копипестваш, поне прочети отгоре-отгоре, не изпускаме въглерод и пропагандата не е срещу въглерода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още