IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как може да се насърчи изграждането на зелени покриви?

Столична община може да предвиди включително и данъчни облекчения, твърди инж. Йордан Николов

22:20 | 22.08.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

При новите сгради в София проектирането на зелени покриви все още е изключение, отколкото правило. Оформянето на зелени покриви при съществуващи сгради (извън новото строителство) пък е затруднено от действащи нормативи. Това каза инж. Йордан Николов, изпълнителен директор на Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС), в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него изграждането на зелени покриви може да се стимулира с различни мерки, включително и чрез данъчни облекчения.

Специалистът посочи, че зелените покриви имат много ползи за градовете освен естетическия си вид. „При проливен дъжд един озеленен покрив може да акумулира сериозно количество вода, което да разтовари канализационната система и да възпрепятства наводненията по улиците. Растителността по сградите поема и праха, който е съществен фактор за замърсяването на въздуха в градовете“, обясни Николов.

Той уточни също, че зелените покриви могат да бъдат и частично решение на проблема с „топлинния остров“, когато температурата в големите градове се покачва допълнително заради гъстотата на застрояване. покривите с растителност могат да облекчат ситуацията, каза Николов. 

От асоциацията предлагат промени в Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Столична община, с които да се насърчи реализацията на зелени покриви в София. Сред тях са: отпадане на ограничението за покривно и вертикално озеленяване извън централните зони (зони Ц по Общия устройствен план на Столична община), отпадане на условието за височината, на която е разположена терасата (зеления покрив), както и намаляване на дълбочините (дебелината) на коренообитаемия пласт.

Експертите от Българската асоциация за изолации в строителството предлагат също така терминът „почвен слой“ в наредбата да се замени с „коренообитаем слой от субстрат за покривно озеленяване“, което да отрази достиженията на науката в тази област. „Почвата вече не е най-добрата основа за развитие на покривна растителност. Използват се различни смеси от органични и неорганични вещества, които са по-леки от почвата“, отбеляза събеседникът.

Озеленяването на покривното пространство в старите сгради няма да е проблемно в конструктивно отношение, тъй като при екстензивните и полуекстензивни покриви се използват много по-тънки коренообитаеми слоеве вместо почва и там натоварването не е толкова съществено, допълни гостът. Дали ще се наложи конструктивно обследване преди оформянето на зелен покрив, това зависи от състоянието на сградата, каза събеседникът.

Йордан Николов заяви, че изграждането на зелени покриви в Столична община е възможно да се стимулира и чрез други мерки, включително и чрез данъчни облекчения.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 22.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още