IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът за зелени сгради на ЕС не среща одобрение в Италия

В Италия има повече стари и недостатъчно енергийно ефективни жилища от много европейски страни

23:35 | 15.02.23 г. 1
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Италия се противопоставя на плановете на ЕС за подобряване на енергийната ефективност на сградите, пише Euronews.

Пактът за зелени сгради цели намаляване на емисиите от парникови газове в строителния сектор – най-големия потребител на енергия в съюза.

Но Италия твърди, че нито правителството, нито собственици на жилища могат да си позволят да направят изискваните ремонти. Страните членки на ЕС трябва да се договорят по правнообвързваща директива тази година.

Какво представлява пактът за зелени сгради на ЕС?

Пактът цели да направи обществени и жилищни сгради по-климатично неутрални, като подобри изолацията и енергийната им ефективност. Целта е делът на обновените сгради да се удвои до 2030 г.

ЕК предлага най-слабо енергийно ефективните 15% от жилищните сгради във всяка страна да бъдат подобрени до 2030 г. и отново до 2033 г. Сходен е графикът и за нежилищните сгради.

Екологични активисти твърдят, че неочакваното противопоставяне от Италия на дългогодишния проект може да подкопае целта на ЕС Европа да стане първият климатично неутрален континент до 2050 г.

ЕК счита, че сградите съставляват 40% от енергийното потребление в ЕС и 36% от въглеродните емисии. Затова секторът е от ключово значение в борбата с климатичните промени.

Защо Италия е против плана за зелени сгради на ЕС?

В един от първите си актове, след като дойде на власт през октомври м. г. дясното правителство в Италия одобри плана за зелени сгради.

След това то изрази притеснения заради разходите за изпълнение на изискванията, тъй като страната има по-стари и не толкова енергийно ефективни домове, колкото повечето ѝ съседни страни.

„Европа иска да ни наложи директива за енергийната ефективност, която ще бъде бедствие за нашите налични жилища“, коментира бившият италиански премиер Силвио Берлускони, ръководител на партия „Форца Италия“, която е част от коалиционното правителство.

74% от италианците са собственици на къщата или апартамента, в който живеят, спрямо 65 на сто от французите и 50% от германците. Това прави италианците особено уязвими, а към проблема се добавят застаряващите им жилища, коментират експерти.

„Наличните жилища в Италия са по-стари. 60% от сградите тук са в двата най-ниски енергийни класа спрямо 17% във Франция и 6% в Германия“, отбелязва Федерика Бранкачио, ръководител на Националната асоциация на жилищните строители в Италия (ANCE).

Кои други страни ще поемат най-голямото бреме от разходите за ремонт?

В ЕС 23% от жилищата са построени преди 1945 г., а 26 на сто от имотите са изградени между 1945 и 1969 г., сочат данни от 2014 г.

Това означава, че 49% от жилищата са построени по първите стандарти за отопление, въведени през 70-те години на миналия век, а само 23 на сто са изградени след 1990 г.

Белгия и Дания имат най-голям дял жилища, построени преди 1945 г. Неотдавнашно изследване анализира кои страни имат най-лошата изолация в Европа. Белгия, Франция, Нидерландия и Испания се оказаха начело в негативната класация, следвани от Италия. Това означава, че хората в тези страни ще имат най-високи разходи за ремонти.

Колко може да струва „зеленият“ ремонт на сградите в Италия?

По данни на ANCE, за да отговори Италия на целите на пакта за зелени сгради, 1,8 млн. жилищни сгради ще трябва да бъдат ремонтирани в идните десет години на цена от 400 млрд. евро. Още 190 млрд. евро ще са необходими за привеждането на бизнес сградите към изискваните стандарти, прогнозира асоциацията.

Италиански ръководители поискаха удължаване на крайните срокове и обявиха, че Италия ще предложи изключения за голяма част от по-старите си жилища.

„Ще предприемем необходимите стъпки, за да гарантираме, че окончателният текст на директивата съдържа клаузи, съответстващи на особеностите на старите италиански сгради и позволяващи постепенно обновяване“, заяви пред парламента министърът за европейските въпроси Рафаеле Фито.

Премиерът Джорджа Мелони обещава, че Италия ще даде своя принос в борбата с глобалното затопляне, но заяви, че това усилие не трябва да вреди на икономиката, нито пък държавата трябва да го прави сама.

Ще получат ли италианските собственици на жилища финансова помощ за ремонтите?

Според сделката, постигната между ЕС и предишното правителство, Италия ще използва 15,3 млрд. евро от възстановителния фонд на съюз след COVID за подобряване на енергийната ефективност на сградите. Това е само малка част от необходимата сума.

Преди време Италия положи усилия за „позеленяване“ на сградите си. През 2020 г. данъчна отстъпка на стойност 110% от разходите за строителство беше предложена на собственици на жилища за извършване на ремонти. Това повиши броя на обновените сгради до около 360 хил. през 2021-2022 г. спрямо едва 2900 на година между 2018 и 2020 г.

Но този т. нар. „супербонус“ струва на финансовото министерство над 60 млрд. евро.Новото правителство, което се съсредоточи върху други мерки като данъчни облекчения, сви отстъпката до 90% и рязко ограничи броя на хората, които могат да кандидатстват. Министри твърдят, че в бъдеще ЕС ще трябва да помогне с плащането на субсидии.

Европейският институт за представяне на сградите (BPIE), базиран в Брюксел, съобщава, че в крайна сметка трябва да бъде осигурен широк микс от финансиране, ако ЕС иска да постигне амбициозните си цели в Италия и в други страни.

„Не мога да си представя положение, при което частни собственици трябва да плащат целия ремонт от собствения си джоб. Това ще представлява провал на проекта“, коментира ръководителката на анализите в института Мариангола Фабри.

Въпреки високите разходи за ремонт BPIE твърди, че Италия може да спечели много от плана на ЕС предвид ръста на цените на енергията след нашествието на Русия в Украйна.

„Ако Италия изолира покривите и стените на най-неефективните си сгради, това ще спести 49% от потреблението на газ. Виждам само основателни причини за възприемането на тази визия“, коментира Фабри.

Изследване на британската Национална статистическа служба подкрепя тези данни. Нейно изследване, базирано на сертификати за енергийно представяне, показва, че разходите за енергия в по-стари домове са над два пъти по-високи в сравнение с новите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Их, кво яко ще е да санират дворецът на дожите във Венеция.Даже може да им предложим наши фирми с опит..Чудесно ще изглежда в опаковка от стиропор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още