IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Рачев: Проблем е, че климатичните промени вече са в рамките на един човешки живот

Трябва да премахнем фосилните горива, които са в основата на глобалното затопляне, посочи климатологът

21:15 | 19.12.23 г.

Търсенето на работещи решения за климатичните промени може да стане само с активното участие на 10-те най-големи емитенти на въглеродни емисии. Всички заедно трябва да положим усилия, за да премахнем фосилните горива. Това каза проф. Георги Рачев, климатолог, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Това, което бе постигнато в Дубай (конференцията за климата COP 28), показа, че за първи път говорим за премахването, спирането на изкопаемите горива, на фосилните горива, което фактически е в основата на глобалното затопляне. Но Китай не бе представена на съответното ниво. САЩ - също. Русия, която отделя много газове - също. Тогава какво правим?", попита проф. Рачев.

"Малките държави се събраха, но те отделят малка част от замърсяването. Поискаха да се попълни фондът, който трябваше да се попълни от богатите страни, за да могат те да декарбонизират икономиката си… и най-после да спре увеличението на въглероден диоксид и дори да се забележи намаление", коментира събеседникът. 

Експертът посочи, че от всички фосилни горива природният газ е възможно най-чистият. "Той генерира два пъти по-малко въглероден диоксид в сравнение с въглищата. А въглищата просто трябва да изчезнат - да не се използват за това, за което се ползват в момента. Но Китай и Индия продължават да развиват термалните централи на въглища", добави проф. Рачев. 

"Много е топло на Земята. Не че и преди това не е имало периоди с толкова топло време. Дори е било и по-топло, отколкото е в момента. Въпросът, който буди безпокойство, е скоростта, с която се случват промените. Те вече са в рамките на един човешки живот", коментира професорът във връзка с факта, че ноември месец 2023 година постави температурен рекорд.

Вижте целия коментар във видеото Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 19.12.23 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още