IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Човечеството е на ръба на пет "преломни точки" в областта на климата

Намираме се в критичен етап между развитието на два възможни бъдещи сценария, сочи доклад

07:09 | 06.12.23 г. 10
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

При сегашните нива на глобално затопляне на планетата има риск да бъдат преминати пет основни "критични точки", което поставя човечеството в критичен етап между развитието на два възможни бъдещи сценария, сочи нов доклад, цитиран от Bloomberg.

Международен екип от повече от 200 изследователи идентифицира 26 природни процеса или характеристики, които са изложени на риск от внезапно и необратимо нарушаване вследствие на изменението на климата, включително ледената покривка, тропически дъждовни гори, планински ледници, океански течения и коралови рифове. Те са установили, че при текущите темпове на затопляне (1,2°C) е вероятно да се стигне до масово загиване на топлолюбиви коралови рифове и е възможно да настъпят четири други процеса - разпадане на ледените покривки на Гренландия и Западна Антарктика, нарушаване на циркулацията на Северноатлантическото субполярно кръгово течение и рязко размразяване на вечно замръзналите райони.

Изследователите изтъкват и положителни преломни моменти, сред които бързото усъвършенстване на технологиите за батерии, тъй като електрическите автомобили стават все по-популярни - развитие, което би могло да улесни масовото използване на възобновяема енергия.

Докладът е "разказ за два бъдещи пътя за човечеството", заяви на брифинг за медиите водещият автор Тим Лентън, професор по изменение на климата и науки за земната система в Института за глобални системи в Ексетър. "В общи линии вече е твърде късно за постепенни действия. Вместо това трябва да намерим и задействаме това, което наричаме положителни критични точки, които да ускорят действията по алтернативен път."

Рисковете от необратими смущения се увеличават с всяко малко затопляне, каза Лентън.

Докладът се появява в момент, когато световните лидери се събраха на конференцията за климата COP 28 в Дубай, където мнозина от тях влизат в конфликт с петролните концерни и помежду си относно начините за намаляване на емисиите. Постигнатият напредък досега в Дубай включва поет ангажимент от 20 държави за утрояване на капацитета за възобновяема енергия до 2030 г., както и обещание от 50 петролни компании за намаляване на емисиите на метан и напредък по отношение на фонда за покриване на загубите и щетите. Преговарящите обаче се затрудняват да постигнат съгласие по отношение на въглищата, петрола и газа, като страни като Саудитска Арабия се противопоставят на всеки ангажимент за постепенно намаляване на използването на изкопаеми горива.

"Намираме се в надпревара между критичните точки", казва Майк Бърнърс-Лий, професор в Центъра по околна среда в Ланкастър, който не е участвал в доклада. "Този доклад не е просто солидна научна разработка. Всеки, който го чете, трябва да се подготви за прилив на адреналин заради спешността на предизвикателството, пред което сме изправени."

Авторите на доклада призовават държавите да се ангажират с постепенното спиране на използването на изкопаеми горива и да ускорят сроковете за намаляване на емисиите. Те се застъпват и за приоритизиране на изследванията на критичните точки, рисковете от които според тях трябва да бъдат включени в оценките на адаптацията към изменението на климата, в национално определените цели на държавите и в глобалната "равносметка" на напредъка по отношение на целите на Парижкото споразумение, която се провежда за първи път на COP28. Политиците трябва също така спешно да се съсредоточат върху задействането на положителни критични точки, допълват те.

"Предотвратяването на тази криза - и то по справедлив начин - трябва да бъде основна цел на COP 28 и на продължаващото глобално сътрудничество", заяви Манджана Милкорейт, изследовател в катедрата по социология и човешка география в Университета в Осло и съавтор на доклада. "Доброто глобално управление може да допринесе за това, особено чрез задействане на положителни преломни точки."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 5
Alex Silver
преди 4 месеца
Измамата на века електрическите коли === https://strogosekretno.com/325/15/%D0%98%D0%B7%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%E2%80%93-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8.html?fbclid=IwAR0PnYezEt1AKAmhYZQX5x6tffwhlF47aLzJYzeshbKengCucfsRzgxzs18
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 5
aldy
преди 4 месеца
https://glasove.com/na-fokus/zashto-klimatichnite-promeni-sa-izmama-zashtoto-sa-realni-no-ne-sa-prichineni-ot-horata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
aldy
преди 4 месеца
Как пък един не се сети да гаси Слънцето? А основната причина за цикличните промени в земния климат са циклите на слънчевата активност. Сега Слънцето е активно, с много петна и на Земята повече от седмица бушуват силни магнитни бури, довели до невиждани циклони и антициклони, силно застудяване, катастрофални бури и невиждани снеговалежи. В Сибир температурата е паднала под -60 С. Те това е глобалното затопляне. А вие какво си мислихте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
aldy
преди 4 месеца
Остап Бендер се върти в гроба си като пумпал от завист. ТИЯ го удариха в земята, продавайки на простолюдието въздух. СО2 бил основна опасност, метана, азота, сега и О2. А най-опасен бил белтъкът на въглеродна основа. Значи и населението на Земята е опасно и следва да се редуцира. Това е същността на всичките им "теории". А след тях следват дела, като "зеленикаквата" сделка, примерно. Вече им виждаме резултатите. А това е само началото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
Tikva007
преди 4 месеца
До: zelka00: Генерирате ли, генерирате ли? Генерирайте, генерирайте! Климат имате да спасявате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
zelka007
преди 4 месеца
мека китка в сутрешни словоблудства ... суетна и пристрастена към (ctrl+R) и (left-click) ... не й се получава с "G" точката , да си гледа "П" точката и да не наднича в хетеросексуалната спалня ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 12
cyclop
преди 4 месеца
"Този доклад не е просто солидна научна разработка. Всеки, който го чете, трябва да се подготви за прилив на адреналин" понеже "научното" е само грижливо подготвена и манипулирана фасада за гнясната пропаганда. Платена от тези, които планират да поробят човечеството с тази измама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 19
Tikva007
преди 4 месеца
*Този доклад не е просто солидна научна разработка. Всеки, който го чете, трябва да се подготви за прилив на адреналин заради спешността на предизвикателството, пред което сме изправени.* - Даже не просто прилив на адреналин, а поредица от множествени орргаззми трябва да получава читателят, защото учените са намерили начин да спрат промените ако не в цялата вселена, то поне в нашата галактика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 19
Tikva007
преди 4 месеца
Това е състояние, при което не се отчита обективния околен свят, като например, че планетата Земя е част от Вселена, която милиарди години се е променяла, променя се и ще се променя и след хората. В това число и климата по милиардите планети. Изпадналите в транс от собствените си открития учени вече са локализирали сакрални *пет точки*, но скоро ще напипат и *G* точката на Земята, въздействайки върху която ще спрат всякакви промени не само в климата, но и в движението й в пространството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 18
Tikva007
преди 4 месеца
През 1848 г., когато центърът на света е бил Париж, където изкуството във всичките му форми търпи невиждан разцвет, Теофил Готие, яхнал тази вълна, провъзгласява принципа *Изкуство за изкуството*, където реалният живот не е в основата на творчеството. Днес същото се случва в глобализирания Запад с науката, замаяна от култа, с който я обгръща обществото, преситена от внимание и планини от пари, погълната от себе си и стигнала до своя екстаз *Наука за науката*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още