IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се присъедини към инициативата за утрояване на дела на ядрената енергия до 2050 г.

Декларацията ще бъде представена на COP 28 в Дубай

16:50 | 29.11.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

България се присъедини към Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия до 2050 година, чиято цел е ограничаване на повишаването на средната температура на повърхността на Земята до 1,5°С, съобщават от правителствената пресслужба. Предвижда се Декларацията да бъде официално представена по време на климатичната конференция COP 28 в Дубай на 2 декември.

В церемонията ще участват ръководителите на делегациите или лидерите на учасващите държави. Тази година България е с рекордна делегация и има собствен павилион, в който са предвидени редица съпътстващи събития, а официалната делегация, която ще участва в откриването на събитието, ще бъде водена от президента Румен Радев.

Участниците в Декларацията се ангажират да предприемат действия на национално ниво, за да се гарантира, че ядрените електроцентрали се експлоатират отговорно и в съответствие с най-високите стандарти за безопасност, устойчивост, сигурност и неразпространение, както и да мобилизират инвестиции в областта на ядрената енергетика, включително чрез иновативни механизми за финансиране.

Документът отправя и покана към международни финансови институции да насърчават включването на ядрената енергия в политиките на своите организации за енергийно кредитиране.

Предложената декларация за тройно увеличаване дела на ядрената енергия е в съответствие с енергийната политика на България и плановете за изграждане на два нови блока - VІІ и VІІІ, в АЕЦ „Козлодуй“. След решение на Народното събрание правителството трябва да проведе преговори за изграждането на седми блок по технологията AP 1000 на американската компания Westinghouse. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 5 месеца
Зелевата, ще не си биеш камшика и да се заселиш в блаженият запад? Тук само вкисваш и ферментираш. Въобще свърши нещо в живота си, да не свършиш като подритвана от всички зелка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 13
zelka007
преди 5 месеца
До: aldy ... де ги тез готови реактори ... :))) ... 5 плочи и капак за тях , тва реактор ли е ве ?! ... на украинците сега им трябват БТРи , а на нас не . ние повече нема да изселваме българи в Турция . на нас ни трябва нови БМПа , с модерни двигатели , свързаност , въоръжение , броня според стандартите на НАТО !! не знам дали знаеш , ама сме в НАТО !! най-якият и боеспособен союз в галактиката ... :))) ... вали дъжд , паметника се е климнал , да не стане некоя беля , а ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
aldy
преди 5 месеца
Какво ще утроявате, бе шиници ненагледни, като си харизахте готови реактори на Укропия? Сега ще плащате десеторто повече за чуЗди реактори, с чуЗди цени. Както стана с харизаните БТРи? Аман от разсипници на национално богатство! Аман от прислужници на чужди интереси! Питат "Чий е крим?", а не питат "Чия е България", след като други се разпореждат в нея?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още