IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще участва със свой павилион и рекордна делегация в COP 28

България иска съдомакинство на COP 29, но Русия и Беларус ще блокират всички членове от ЕС

17:43 | 27.11.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

За първи път на екологичната конференция COP 28, която ще се проведе в Дубай в началото на декември, България ще се представи със свой павилион, каза Силвия Рангелова, директор на дирекция “Координация по въпросите на ЕС и международно сътрудничество” към Министерството на околната среда и водите (МОСВ), пред журналисти. България ще бъде с рекордна делегация - 250 души, от които голяма част са представители на бизнеса, на институции и неправителствени организации.

Тяхното участие е селектирано от екоминистерството след покани към браншови организации, но лично поемат разходите си. Сред участниците например са Столичната община и община Габрово, които са заявили цели за въглеродна неутралност, AES и КонтурГлобал, които ще представят своите мерки за намаляване на емисиите въглероден диоксид, Тракийска индустриална зона, Българска академия на науките (БАН) и др. 

В павилиона са предвидени 22 събития, сред които е застъпена тематиката за ефектите на климатичните промени върху здравето, включването на децата в политиката за изменение на климата. България и Испания са двете страни, които са подписали протокола на УНИЦЕФ за климата и децата и на 8 декември в българския павилион в Дубай ще бъде обявено колко още държави ще се присъединят към инициативата, целяща ангажирането на децата в мерките за опазването на околната среда.

Ще има панели, посветени на ситуацията в Черно море след взривяването на язовирната стена на Нова Каховка в Украйна, както и на екологичните точки от мирния план на президента на Украйна Володимир Зеленски, по които България е един от председателите на работната група, заедно с Германия.

Павилионът ще бъде открит от президента Румен Радев на 1 декември.

В Дубай ще има повече от 200 павилиона - на държави и на компании, финансови институции, споделени пространства и т.н., коментира още Рангелова. Почти всички държави от ЕС имат свои павилиони. От нашия регион с павилион обаче са представени само България, Гърция, Турция и Украйна, допълни експертът.

На COP 28 ще бъдат дискутирани различни теми, включително и глобалния зелен фонд в размер на 100 млрд. долара за развиващите се икономики. България като част от ЕС е един от донорите на този фонд и през 2023 година е платила своята част - 100 хил. евро, за позеленяване на развиващия се свят.

България ще участва в разговорите в конференцията като част от ЕС и ще защитава позициите на общността, одобрени на 16 октомври.

Силвия Рангелова отбеляза още, че България има желание за съдомакинство на COP 29, но шансовете не са големи, защото Русия и Беларус ще наложат вето на домакинство на всяка държава от ЕС. За домакинство се борят още и Азербайджан и Армения, но те също се блокират една друга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още