IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството дава начало на строителството на нов блок в АЕЦ "Козлодуй"

Проектната компания ще бъде капитализирана с 500 млн. лева, анонсира премиерът

10:52 | 25.10.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

С решение на Министерския съвет днес (25 октомври) правителството ще прехвърли 500 млн. лева на "АЕЦ "Козлодуй" - Нови мощности" - компанията, която ще изгради седми блок на съществуващата ни ядрена централа, анонсира преди началото на правителственото заседание премиерът акад. Николай Денков.

"Това е едно от най-важните решения, които ще вземем по време на нашия мандат", коментира още той.

В предварително разпространения до медиите дневен ред на министрите няма включена точка, касаеща развитието на ядрената енергетика. С решение на Народното събрание България трябва да изгради нова мощност по технологията AP 1000 на Westinghouse на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) вече одобри площадката за тази дейност.

През октомври Министерският съвет спря строителството на АЕЦ "Белене".

Денков обясни още, че проектната компания ще започне преговорите с фирмите, които трябва да построят новия блок, като срокът за реализацията е до 2033 година. Паралелно ще започне и подготовката по реализацията на проекта за още един блок в АЕЦ "Козлодуй" и така новите мощности в централата ще бъдат 2300 мегавата, каза премиерът.

Преди началото на правителственото заседание Николай Денков каза още, че технологията на АР 1000 позволява в кратък срок да се променя мощността на реакторите (тоест управлението им е по-гъвкаво спрямо нуждите и натоварването на енергийната система).

Преди няколко дни от Westinghouse съобщиха, че са сключили меморандуми за разбирателство с пет български компании, които ще предоставят услуги за реализацията на проекта.

Избраните компании са "Оскар-Ел", "Главболгарстрой", "ЕНПРО Консулт", "ЕнергоСервиз" и "EQE България". Те са от секторите за производството на системите за контрол и управление (I&C), системите за радиационен мониторинг, както и предоставящи различни инженерни, консултантски и строителни услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Atanas1970
преди 4 месеца
За кой АЕЦ говорите щото има АЕЦ на торий "Едва 5 000 тона торий могат да посрещнат енергийните нужди на цялата планета за една година, а само известните досега находища ще осигурят достатъчно енергия за 10 000 години."https://***.standartnews.com/svyat/noviyat-svetoven-red-toriyat-zamenya-urana-472332.html ,и АЕЦ на уран с вечен ядрен реакторhttps://pogled.info/svetoven/russia/v-rusiya-se-poyavi-vechen-yadren-reaktor-gorivoto-se-retsiklira-i-se-izpolzva-otnovo.147343ПРОБЛЕМА при АЕЦ на ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
andy
преди 6 месеца
"Правителството дава начало на строителството на нов блок в АЕЦ "Козлодуй"" Разбирайте - жалкият copocпид и компания с нова схема за крадене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
Tikva007
преди 6 месеца
До: zelka00: Браво на ВАС! Строители на съвременна България (Симеон Радев). Само да уточним - преди или след като ви доставят Ф-ките, ще ви построят реактора? И за тях наляхте няколко милиарда, пък нещо куккишшш. Не бързай с ракията. Пий са от скъпарското и продължавай с измишльотините - вече никой не ти се връзва. Търчи-ръжи. Електрозелка - Аеросемкаджия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 10
zelka007
преди 6 месеца
беляНЕ отплува безвъзвратно в историята ... ГБС откриха офис в УСАто за съгласуване ... наливат кинти ... тиква007-мави-тошомекатакитка ... ние! ще! построим! преди! унгарците! в! пакш! нова! ядрена! мощност! ... дължиш ми един пастис нефел ... !! ... не знаех , че АР1000 е подвижна ядрена мощност . с пускането на първият реактор , въглищата ги затварят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още