IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет български фирми ще са част от строителството на нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"

Те са от секторите за производството на системите за контрол и управление, системите за радиационен мониторинг и др.

15:18 | 19.10.23 г. 1
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Westinghouse Electric подписа меморандуми за разбирателство с пет български компании за съвместно участие в изграждането на нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй", съобщават от компанията и допълват, че споразуменията обхващат и възможност за участие в други ядрени проекти в региона.

Доставчиците, с които бяха подписани меморандуми за разбирателство са "Оскар-Ел", "Главболгарстрой", "ЕНПРО Консулт", "ЕнергоСервиз" и "EQE България". Те са от секторите за производството на системите за контрол и управление (I&C), системите за радиационен мониторинг, както и предоставящи различни инженерни, консултантски и строителни услуги.

На церемонията присъства и министърът на енергетиката Румен Радев, който коментира, че очаква и други компании да станат част от процеса по изграждането на нова ядрена мощност, пишат от енергийното министерство.

Изграждането  на местна верига за доставки в дългосрочна перспектива е изключително важно за нашия национален интерес, допълни още той.

В средата на юни Westinghouse и АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности" подписаха договор за предварителни инженерни дейности, т.нар. FEED-договор, за изграждане на нов реактор от типа АР 1000 в съществуващата ни централа, каквото беше решението на 48-то Народно събрание.

По-късно обаче кабинетът "Денков-Габриел" реши да прекрати строителството на АЕЦ "Белене" и да се съсредоточи върху изграждането на два блока в съществуващата ни ядрена централа.

Развитието на нови ядрени проекти набира скорост в региона на фона на войната в Украйна, която показа голямата зависимост на Европа от вноса на руски енергоресурси. Интерес към американската технология изрази Полша, която планира изграждането на първата си ядрена централа с технологията АР 1000.

Първият енергоблок по тази технология заработи преди време в американския щат Джордия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 6 месеца
ох на батя ... друзя антиваксъре-газовици ... 2026 първа копка за първият реактор ... ГБС откриха офис в УСАто за съгласуване на строителните книжа и документацията по проекта ... гледам и богомил манчев се е курдисал за консултант ... ще стане готов и свързан в паралел за около 5г , макс 6 ... тиквyний седми ака. мави невелний ака тошо кашона меката китка ... ние ще имаме работещ реактор преди унгарците в пакш да са изкопали гьола ... оди да четеш пак новини в world-nuclear . дължиш ми пастис !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още