IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска да види работещи схеми за улавяне на метан на COP 29

1 млрд. долара са събрани във фонд за борба с емисиите метан, стана ясно в Дубай

13:38 | 03.12.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На следващата климатична среща на ООН ЕС иска да види работеща смеха за улавяне на метан от добиващите компании, пише Bloomberg  в обзора на събитията в Дубай. По данни на ЕС към годишно 260 млрд. куб. метра природен газ се губят в атмосферата при изтичане на метан или се изгарят като ненужни при алтернативен добив (например на изкопаеми горива). "Това е пет пъти повече, отколкото ЕС внесе от САЩ през последната година", коментира в обръщение председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Този газ може да бъде уловен и използван от потребителите. Метанът е един от големите замърсители на околната среда. На срещата в Глазгоу беше създадена инициатива за намаляване на емисиите на метан, за което се смята, че може бързо да окаже позитивно въздействие върху климатичните промени.

Тази година в Дубай стана ясно, че ЕС, САЩ и филантропски организации, както и големите европейски петролни компании са отделили 1 млрд. долара във фонд за улавянето на метановите емисии. Тези средства ще бъдат насочени към слаборазвитите държави, които добиват изкопаеми горива.

Bloomberg посочва, че Equinor, Total, BP, Shell, Eni и Occidental Petroleum са заявили участие в този фонд с по 25 млн. долара всяка и техническа помощ за реализацията на проектите. Exxon Mobil и саудитската Aramco също се включват в инициатива, в която участват 50 компании, за намаляване на емисиите метан.

На форума COP 28 вицепрезидентът на САЩ Камала Харис съобщи, че САЩ ще внесе 3 млрд. долара във фонда за подкрепа на развиващите се страни за намаляване на емисиите парникови газове и адаптиране към климатичните промени. Приносът на ЕС в този фонд е 2,3 млрд. долара.

Бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор представи в Дубай последните данни от методиката за анализи на емисиите въглероден диоксид. Те обхващат повече от 350 млн. източника на замърсяване, анализирани чрез сателитни данни и други технологии за проследяване. Компании съобщиха, че ще използват тази информация за намаляване на въглеродния отпечатък на веригите за доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 03.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 18
khao
преди 4 месеца
не мога да разбера защо тримата глууупаци коментирате теми от които нищо не разбирате... дрънкайте си тем за пенсиите и могучая и чибааа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 3
cyclop
преди 4 месеца
До: Tikva007 това е другото - когато жреците и шаманите извършват мистични ритуали, за да умилостивят злите сили. В замяна на съществена част от ресурсите на племето. Нищо ново. Ще правим ритуала на Улавянето на Демоничния СО2 и ще умилостивим боговете на клаймътченча. Ще струва малко трилиони обаче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
Tikva007
преди 4 месеца
Изглежда и човешката цивилизация се движи по затворена траектория. Някога етап от развитието на древните народи е бил този на ловците-събирачи. Ловили са дивеч и са събирали дарове от природата. Сега ЕС пак в тази посока насочва развитието на цивилизацията - хората ще ловят газове от атмосферата и ще ги събират в ебалимумайката какво и защо. Важен е принципът *Залудо работи, залудо не стой!*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 4
Alex Silver
преди 4 месеца
Метанът няма нищо общо с климатичните промени, защото те са следствие на слънчевата активност и цикличността в изменението на орбитата на Земята. Но шарлатаните будалкат простолюдието, измъквайки колосални печалби буквабно от продажбата на въздух.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 4
Alex Silver
преди 4 месеца
Хехе, следва "улавянето" на О2, като най-опасен и вреден газ. Защото поддържа живота на излишното население на планетата, което също постепенно трябва да бъде "улавяно" и складирано. Под земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още