IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролната и газовата индустрии са на кръстопът заради климатичните промени

Улавянето и съхранението на водород не е решение за индустрията, сочат разчети на МАЕ

21:33 | 23.11.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролните и газовите компании трябва да направят своя избор - дали да продължат своята дейност както досега и да допринесат за задълбочаване на климатичните промени, или да трансфромират дейността си и да се включат към усилията за въглеродна неутралност, пише в специален анализ Международната агенция за енергетика (МАЕ). Документът се публикува броени дни преди началото на конференцията за климата на ООН - COP28, която ще се проведе в Дубай.

Преходът към нетна нула ще означава спад на печалбите и повече рискове за бизнеса с изкопаемите горива, посочват анализаторите.

Според оценките на МАЕ светът още не е достигнал до върха в използването на петрол и природен газ - очакванията са, че това ще стане към 2030 година. Но ако бъдат изпълнени всички ангажименти, направени от правителствата към този момент, то потреблението на петрол и природен газ ще намалее с 45% спрямо днешните нива към 2050 година, а ако искаме да изпълним целите от Парижкото споразумение (недопускане на повишаване на температурата с повече от 1,5°С през това столетие) - със 75%.

"Петролната и газовата индустрии са изправени пред момента на истината - светът страда от въздействието на влошаващата се климатична криза и продължаването на бизнеса по обичайния начин не е нито социално, нито екологично отговорно", смята изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Ако искат да участват в реализирането на целта за недопускане на повишаване на глобалните температури, петролните и газовите компании трябва да намалят емисиите си с 60 на сто до 2030 година. Трябва да бъдат ограничени и инвестициите в сектора - в момента те са около 800 млрд. долара годишно, или два пъти повече, отколкото е необходимо към 2030 година, ако се следва пътят за ограничаване на ръста на температурите до 1,5°С .

Компаниите в сектора имат варианти за трансформация - производство на водород, улавяне на въглерод или разработване на течни биогорива, както и редица проекти за производство на енергия от възобновяеми източници - например изграждането на офшорни централи, използвайки опита си от платформите в открито море.

И някои компании (основно най-големите, които бяха притиснати от своите акционери - Shell, Exxon и др.- б.р) го правят - през 2022 година в чиста енергия са инвестирани 20 млрд. долара. Това са около 2,5% от капиталовите разходи на петролния сектор за миналата година. Според изчисленията на МАЕ обаче, за да бъде постигнато Парижкото споразумение, петролният и газовият бизнес трябва да отделяt към 50% от капиталовите си разходи за "чисти" проекти към 2030 година.

Анализаторите казват, че секторът не може да разчита единствено на техники за улавяне на въглерода - на базата на днешното потребление това означава улавяне и съхранение на 32 млрд. тона въглероден диоксид, включително и 23 млрд. тона директно уловени от въздуха към 2050 година. Това изисква електроенергия в обем, който надвишава световното потребление днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 5 месеца
Сериозните компании не стоят пред никакъв кръстопът. Сериозните компании знаят,че още поне няколко десетилетия въглеводородите ще са много търсени, следват си бизнесплана, правят си проучванията, и вадят рекордни печалби.Е, разбира се, някой и друг лев вкарват и в алтернативни работи , колкото да отчетат няква дейност, а и за всеки случай. Тези,които се поддават на политически натиск и калпави идеологии, те са на кръстопът и акционерите им го отнасят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... то и опиума е бизнес , който се ръководи от печалбите ... недъгав политкомисар-злобар-мекакиткатретокачество ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Tikva007
преди 5 месеца
*продължаването на бизнеса по обичайния начин не е нито социално, нито екологично отговорно", смята изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.* - Ами закривайте го този бизнес! Национализирайте всичко, едно политбюро, една ЦК и управлявайте! Бизнесът затова е бизнес, защото се ръководи от интерес и печалба. Затваряйте го, за да няма спорове и пазарлъци с алчни частници, пескайте централния план и се захващайте с климата. Пари? Ако нема - дОнеси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още