IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Въглищната" Лотарингия отново може да е енергиен център на Европа

Едва наскоро учените започнаха да обръщат внимание на естествения водород в земните недра

12:15 | 05.11.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Преди век разположеният в Североизточна Франция район Лотарингия е един от водещите производители на въглища в Европа. Днес той отново може да бъде енергиен център, но този път с революционно откритие на т.нар. "златен" водород, разказва CNN.

Двама учени от Националния център за научни проучвания откриват наличие на метан в минния басейн в Лотарингия. Това съвсем не е изненадващо - газът често се формира във въглищни мини. Но продължавайки проучванията си на по-голяма дълбочина, концентрацията на газа се увеличава, а не намалява.

Това вече беше изненада, разказва Жак Пиронон и допълва, че това е индикация за голямо находище на геоложки, или добил популярност още като "златен" водород. На 1250 метра дълбочина концентрацията на водород е 20%, казват учените и посочват, че на тази база в този кладенец може да има между 6 млн. и 250 млн. тона водород, което би било и най-голямото находище на естествено образуван водород.

Водородът е най-често срещаното съединение на Земята, коментира CNN. Но често той е в комбинация с други вещества и водорът, който се използва в индустрията, се добива при енергоемък процес, основно задвижван от изкопаеми горива, или от природен газ.

Всъщност за определяне на вида на водорода се използва цялата цветна палитра - налице е зелен водород, за чието производство се използват възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), кафяв - от въглища, сив - от природен газ, син - също от природен газ, но с улавяне на въглеродните емисии, розов - от ядрена енегия и т.н. Газът е много обещаващ при опитите за намаляване на емисиите от тежката индустрия и транспорта, защото при изгарянето му се отделя само вода. Предизвикателството обаче е да бъде намерен устойчив начин за неговото производство.

На този етап технологията съществува - зелен водород, получен при разделянето на молекулата на водата с помощта на електролизи, задвижвани със зелена енергия. Засега обаче производстото е твърде скъпо, а и зелената енергия е недостатъчна, за да произведе необходимите количества водород за индустрията.

На този фон "златният" водород ще бъде голям пробив, смятат анализатори. На базата на ограничени данни - например от проучвания в Мали преди няколко десетилетия, естествено образуваният водород би бил с цена от 1 долар за килограм, спрямо 6 долара за производството на "зелен" водород.

Цената може да падне още, ако се открият големи находища със "златен" водород, допълва CNN. В момента се проучват няколко находища, където преди са установени данни за наличие - в Източна Европа, Русия, Австралия, Франция и Мали. Всъщност случая с Мали е много любопитен - през 1987 г. газово находище там е било запечатано след ограничена екслозия, довела до обгаряния на работник, който се е навел над сондаж със запалена цигара.

През 2011 г. този сондаж отново е отворен и се оказва, че концентрацията на водород е 98% и оттогава той се използва за производство на енергия за близките населени места. Чак през 2018 г. това находище привлича вниманието на научните среди - основно с очакванията за грешка в изчисленията, "защото знаехме, че това няма как да стане", разказва Джофри Илайс, от американския Институт за геологични изследвания.

Подобни истории има и за находки на водород в сондажни краденци в Австралия още от 20-те години на миналия век. Инвеститорите тогава обаче са се интересували единствено от петрола или газа и са ги изоставяли като потенциален енергоизточник.

С всяка следваща находка на естествен водород научната общност започва все повече да обръща внимание на тази неизследвана досега възможност. Сега Илайс изчислява, че световните залежи от "златен" водород може би са десетки милиарди тона. Голяма част от тях вероятно ще са на твърде голяма дълбочина, или неизгодни за промишлен добив, но потенциалът е за между 100 млн. и 500 млн. тона годишно към 2050 г.

В Лотарингия сега предстоят проучвания на 3000 метра дълбочина, които ще покажат реалните размери на находището. Ироничното е, че някогашният център на въглищната индустрия на Франция днес отново може да е част от енергийната революция, завършва CNN.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 05.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 6 месеца
До: Tikva007 колко скоро, 3 века ще би стигнат ли? щото според едни плоскоглави русоробии трябваше още миналата да сме умрели от глад и студ, а те да са до Лисабон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
Tikva007
преди 6 месеца
Скоро задачата да се остави Европа без енергия ще докара учените и до обикновената ***, която може да се окаже с изненадващ потенциал. Особено, след предстоящата фундаментална трансформация на храненето на европейците от вредните месо и други животински продукти към насекоми и фитоцелулоза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още