IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия има нов план - водородът ще има централна роля в енергийния преход

В страната ще бъдат инсталирани два пъти повече електролизьори от предварителните планове

15:41 | 07.03.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водородът ще бъде в основата на енергийния преход на Германия, сочат новите разчети на правителството. Според канцлерa Олаф Шолц той ще замени изкопаемите горива, в които вече се включва и природният газ, и ядрените централи, пише Bloomberg.

Преди войната в Украйна Берлин планираше преходът да бъде извършен с помощта на природния газ, който да балансира растящите зелени мощности. Сега обаче страната смята да заложи на по-голяма независимост - чрез водород. "Планираме да изградим електролизьори с капацитет от 10 гигавата до 2030 година, или два пъти повече спрямо първоначално записаното в Националната водородна стратегия", сподели Шолц пред представители на индустрията в страната.

Електролизьорите са съоръженията, които разделят формулата на водата на водород и кислород. Процесът изисква много енергия, а в момента има недостиг в световен мащаб на зелена енергия, за да бъде отделяна тя и за производството на чист водород. Но в бъдеще именно тези инсталации могат да бъдат липсващият баланс, който днес дават изкопаемите горива - в условия на излишък те ще произвеждат водород, който в момент на недостиг да се използва за производството на енергия.

Водородът е от ключово значение и за индустрията, особено тежката, където част от потреблението на въглища или газ не може да бъде заменено с електроенергия.

Германия е най-големият замърсител в Европа и планира да се откаже от въглищата до края на това десетилетие. В допълнение страната постепенно затвори ядрените си реактори. Желанието на Берлин е до 2035 година цялото потребление на електроенергия да бъде покрито от възобновяеми източници.

Като част от тези плановете от 2024 година Германия ще започне да инсталира по 500 хил. термопомпи на година, с които да заменя газовите бойлери в домакинствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 07.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
andy
преди 1 година
От пусто в празно - политиката на безидейните евродемонати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още