IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите от ЕС са в задънена улица по темата за „нисковъглеродния“ водород

България, Франция и още седем други страни призовават ЕК да включи водорода, произведен чрез „нисковъглеродни“ технологии, като ядрената, в Директивата за възобновяема енергия

21:40 | 31.01.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Стремежът на Европейския съюз (ЕС) да увеличи мащаба на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в стремежа си да постигне въглероден неутралитет до средата на века буксува в дебат за ролята на водорода в прехода, пише Bloomberg.

Франция и осем други държави членки на ЕС, включително България, призовават Европейската комисия (ЕК) да включи водорода, произведен чрез така наречените „нисковъглеродни“ технологии, като ядрената, в Директивата за възобновяема енергия на блока, според писмо от министрите на икономиката и енергетиката до изпълнителната власт на блока. Евентуално одобрение би включило и водород, произведен от газ чрез уловените емисии, в допълнение към ВЕИ.

ЕС приема водорода, който отделя само вода като страничен продукт при изгаряне, като основен стълб в усилията си да намали емисиите с 55% до края на десетилетието. Но липсата на консенсус относно това кои горива да се използват за производството му - и колко чисти са те на свой ред - заплашва да подкопае преговорите за стимулиране на възобновяемата енергия в блока.

Германия се противопоставя на усилията за разширяване на източниците за производство на водород, което означава, че дискусиите между двата лагера са в задънена улица, споделят пред Bloomberg източници, запознати с темата. Публикуването на правила, класифициращи възобновяемия водород, може да помогне на двете страни да постигнат споразумение, изтъква високопоставен служител.

„Целите само за възобновяема енергия наистина биха ограничили скоростта на развитие на нашата водородна икономика до темпа на развитие на ВЕИ, оставяйки неизползван потенциал за производство на нисковъглероден водород“, става ясно от писмото, адресирано до еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон и еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон. „Противопоставянето на ниските въглеродни емисии представлява колективна задънена улица, която застрашава нашата цел да постигнем въглероден неутралитет до 2050 г.“, се добавя в документа.

ЕС настоява за постигане на споразумение по директивата преди лятото. Ключов елемент ще бъде въпросът дали блокът ще увеличи основната цел за дела на чистите технологии в потреблението на енергия до 45% до края на десетилетието, поставена от ЕК след нахлуването на Русия в Украйна. В момента държавите членки се застъпват за по-ниска цел от 40%.

Блокът цели да произвежда 10 милиона тона зелен водород до 2030 г., като същото количество ще бъде внасяно от чужбина. Освен Франция и България, другите страни, които са се подписали в документа, са Румъния, Полша, Словения, Хърватия, Словакия, Унгария и Чехия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: andy хахахахаха, тотални глууупости от нефелен и нискоинтелигентен глууупак! Роден съм орез комунизма и много добре си спомням каква мизерия и бедност беше.... индустриален на баба ти хурката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: andy Tpoль тупой, българи пак са 9 милиона, как преди, но 3 милиона решили да живеят на по-хубави места. Да, комунисти и россияни донесли мизерия и терор по цяла източна Европа, затова и многа от население отишло на Запад, кагда граници паднаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: andy... хаххаххххаа .... нефелен изрожденец , кога си бил 4-та икономика в Европа веее .... дееевввааа гнииидите некаддърни ... :))) ... тва от партизаните , дето обираха на хората мандрите , по гнъсъви сте само ятаците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
andy
преди 1 година
До: andyХвала на ГОЛЕМИЯТ брат и мъдрите ЕС другари! БЛАГОДАРИМ за просперитета до който ни докарахте!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
andy
преди 1 година
До: khao Кухао, а под гнета на твойте господари, България изчезва с бясна скорост. При лошите рашистки комунисти, за 40+ години пропаднахме от земеделска държава до индустриална такава. По БВП се сринахме до 4та в Европа и 2ра в СИВ. Населението се сви до 8.5 милиона. Сега след 33 демокрация под ръководството на братята от ЕС и скъпата ни САЩ, армията ни нарастна до 15000-20000 човека, а по БВП излетяхме на 27 място в ЕС. Населението експлоадира до мечтаните 6.5 милиона консуматори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 13
khao
преди 1 година
До: Alex Silver кухха копейка, незнам кои са "тези", но като гледам на 90% от държавите в света, населението расте та цепиии! Хич не се справят с това унищожение... единствените които се справят са Късияя ти господар и шепа негови почитатели, само там населението намалява и редовно се ваксинира с водка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 10
Alex Silver
преди 1 година
Всичките тия "нисковъглеродни" фокуси означават само едно - да "спасим" климата, като унищожим човечеството. За първото много се съмнявам да "спасяват", но второто категорично им е основната цел. Да тормозят хората с принуждаването към ВЕИ и забрана на други, означава добивът на електроенергия да падне наполовина от сегашните нива. И за да стигне на всички, тия "всички" ще трябва да се понамалят няколко пъти. Къде с ваксини, къде с войни и "странни" епидемии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още