IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколог: Емисиите от метан могат да се ограничат бързо, лесно и ефективно

В момента в ЕС се работи за първото метаново законодателство, съобщи Веселина Василева от екип “Енергия и климат” в Сдружение "За Земята"

23:31 | 28.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Много се подценява потентността на метана, но всъщност той е вторият по сила и е дори по-вреден за климата от въглеродния диоксид. Свиването на емисиите от метан може да стане бързо, лесно и ефективно и дори частично с възвръщане на печалба. Това коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Веселина Василева от екип “Енергия и климат” в Сдружение "За Земята".

Според нея промените в законодателството за изпускането на метана в атмосферата са наложителни. По думите ѝ ежегодно емисиите на метан се покачват, като изпускането на метан в атмосферата вече се е повишило 2,5 пъти спрямо прединдустриалното време. „Инструментите за намаляването са налице, като само чрез тях до 2025 година могат да се намалят емисиите с до 70%", посочи екологът. „Мерките обаче не се прилагат и законодателството се бави, защото отговорността се прехвърля от държавата към индустрията, от по-бедните към по-богатите държави и нищо съществено не се случва“, заяви тя.

Василева е на мнение, че има много начини да се предотврати изпускането на метан по цялата газопроводна мрежа –  от източника, до транспортирането, и края на самата газопроводна мрежа.

Тя напомни, че има много възможности чрез регулаторните станции да се контролира изпускането на метан, но „това за съжаление в България не се случва". Василева смята, че в България няма ефективно законодателство. „Булгартрансгаз" не е задължен от държавата да измерва", подчерта тя и посочи, че в страната има едва две измервателни станции, които не са достатъчни. „Освен, че нямаме достатъчно данни за това колко метан се изпуска, няма и ефективни мерки за намаляване на изпускането“, допълни тя.

Веселина Василева напомни, че наричаме метана невидимата заплаха, защото може да се види със специална инфрачервена камера. „Поканихме колегите от Clean Air Task Force на място миналата година и направихме невидимото видимо. Показахме, че на седем места по цялата газопроводна мрежа в Северната част на България (между Пловдив и Варна) има изпускане на метан, което е доста притеснително. Но колегите бяха настоятелно „помолени" да напуснат местата на снимки и не можахме да довършим работата“, разкри екологът.

Василева съобщи, че в доклада на  Международната агенция по енергетика, който излезе вчера, има стряскащи данни. „Многократно се посочва, че само поправяйки неуредиците и спирането на изпускането на факел на метан и влагайки само 2% от нетните приходи в световен мащаб, това би било елиминирано“, обясни тя и предупреди, че проблемът не може да се реши без силно законодателство. „В момента в ЕС се работи за първото метаново законодателство. Процесът е много продължителен, с много силен отпор от страна на газовата индустрия и си задаваме въпроса защо не напредваме в този процес, при положение, че разходите няма да са толкова високи“, риторично попита Веселена Василева.

Ще изпълни ли България климатичните си цели до 2050 година? Защо намаляването на изпускането на метан от енергийния сектор се бави? Какво да очакваме от предстоящата конференция във Варна Джулай за климата"? Нужно ли е възраждане на съзнанието на гражданите за борба с климатичните промени? 

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още