IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Призив за отказ от изкопаемите горива се подготвя на COP28

Въглеродните емисии от изгарянето на въглища, петрол и газ ще се повишат с 1,1% през 2023 г.

14:36 | 05.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Има вариант страните, участващи на климатичната конференция COP28 в Дубай, да се разберат и призоват за отказ от изкопаемите горива, съобщава Ройтерс. Агенцията има достъп до проекта за обща декларация, по която се водят преговори и се очаква да бъде подписана след края на срещата в средата на декември.  

В документа е посочено, че емисиите въглероден диоксид от изгарянето на въглищата, петрола и природния газ ще достигнат рекордни нива през 2023 година и това ускорява климатичните промени, предизвиквайки все повече екстремни метеорологични събития. Анализ на Global Carbon Project, публикуван днес (5 декември), показа, че емисиите въглероден диоксид през 2023 година ще достигнат 36,8 млрд. тона от изкопаемите горива, което е с 1,1% повече спрямо 2022 година. Основен е ръстът на емисиите от Китай и Индия.

Три са вариантите за финалната декларация и в момента те се дискутират от членовете на делегациите на близо 200 държави, които са в Дубай. Първият предвижда "поетапно и справедливо премахване на изкопаемите горива". Ройтерс коментира, че на "езика на ООН" това подсказва, че ботатите държави, които използват отдавна изкопаемите горива ще се откажат първи от използването им, а след това ще ги последват и останалите, които все още разработват своите ресурси.

Вторият вариант изисква "ускоряване на усилията за постепенно премахване на изкопаемите горива". Третият вариант би бил изобщо да се избягва споменаването на отказ от изкопаеми горива.

САЩ, ЕС и уязвимите от климата малки островни държави настояват за поетапно спиране на изкопаемите горива, за да стимулират намаляването на емисиите въглероден диоксид. Големите петролни държави като Саудитска Арабия и Русия досега са блокирали тези предложения. Сега представители на двете държави не са отговори на запитванията на Ройтерс относно позицията по предстоящата декларация.

Не говорим за отказ от изкопаемите горива за една нощ, коментира представителят на Германия Дженифър Морган. Тя посочва, че в момента в Дубай се води "истинска битка" за това каква енергийна система ще бъде изградена в бъдеще. Преди ден представителят на домакина на конференцията - султан Ахмед ал-Джабер, директор на петролната компания ADNOC, коментира, че уважава мнението на учените относно климатичнитепромени и смята, че отказът от изкопаемите горива "не може да бъде избегнат".

Според анализатори само бърз отказ от изгарянето на изкопаемите горива може да поддържа жива целта на Парижкото споразумение да не бъде допуснато повишаването на средните температури с повече от 1,5°С през това столетие спрямо прединдустриалните нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още