IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каталуния инвестира 2,6 млрд. евро, за да оцелява без дъжд

Изглежда все по-вероятно регионът скоро да обяви извънредно положение заради водата

12:47 | 03.02.24 г. 7
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Каталуния – дом на втората по големина регионална икономика в Испания и на популярната туристическа дестинация Барселона, има план да живее без дъжд до края на десетилетието, разказва Bloomberg.

Стратегията за няколко милиарда евро, която включва инвестиции в инсталации за обезсоляване на вода, става все по-спешна, тъй като изглежда вероятно регионът скоро да обяви извънредно положение заради водата, а глобалното затопляне прави сушите в бъдеще все по-обичайни.

Правителствени представители казват, че нивата на множество резервоари из региона са спаднали до критична точка от под 16% след 39 последователни месеца на дъжд под средното и две години на рекордна жега. Новината предизвика опасения, че Барселона се доближава до „деня нула“ – моментът, когато ще трябва да докарва вода чрез кораби цистерни.

„Корабите няма да решат проблема ни със сушата, те са просто решение за осигуряване на вода за критична инфраструктура в краен случай“, казва Давид Маскорт, ръководител на действията по климата на каталунското правителство. „Знаем обаче, че ако направим необходимите инвестиции до 2030 г., ще имаме достатъчно вода, за да се изправим пред структурна суша и да спрем зависимостта си от дъжд“.

Средиземноморският регион се затопля с 20% по-бързо от средното ниво за света, а Южна Европа страда от най-лошите условия на засушаване от поне 500 години. Каталуния и най-южният региона на Испания – Андалусия, са сред най-засегнатите. Макар че есенните дъждове в някои части на страната облекчиха рекордната суша, валежите в тези два региона остават под средното и прогнозите за следващите месеци също не са обнадеждаващи.

Това кара местните правителства в Каталуния и Андалусия да търсят всяко възможно решение, включително информационни кампании към гражданите, глоби за компаниите, които изразходват твърде много вода, и инвестиране на милиарди долари в инсталации за обезсоляване на вода и големи инфраструктурни дейности.

Инвестиционен план за 2,4 млрд. евро, продължаващ до края на 2027 г., ще позволи на Каталуния и икономиката ѝ – втората по големина в Испания след Мадрид, да спре да зависи от дъжда, за да функционира, казват властите. След 2030 г. подземните запаси, рециклираната вода и обезсолената вода ще бъдат достатъчно, за да се отговори на нуждите на 3,3 млн. души, живеещи около Барселона, заедно с още милиони наоколо, казва Маскорт.

Испания вече може да се похвали с двете най-големи инсталации за обезсоляване на вода в Европа. Инсталацията в Барселона произвежда 200 хил. куб.м питейна вода всеки ден, което се равнява на 53 басейна с олимпийски размер и е достатъчно, за да се покрива над половината от ежедневната нужда от вода на града. Каталунското правителство планира да разшири капацитета на втората инсталация и да изгради трета.

От ноември насам регионът е в състояние на предизвънредно положение заради водата, с ограничения, включващи забрана за повторно пълнене на плувни басейни, поливане на тревни площи и обществени градини и използване на душовете във фитнеси и спортни съоръжения. Дърветата се поливат с рециклирана канализационна или подпочвена вода, а декоративните фонтани са без вода от месеци.

Макар че периодите на суша в тази част на Средиземноморието не са необичайни, климатичните промени засилват тези условия, казва Сараи Сарока, ръководител на каталунската метеорологична агенция. „Сега атмосферните клетки, които преди ни носеха дъждове, се придвижват повече на север и получаваме климата на Южна Испания – така глобалното затопляне се пренася на местно ниво“, казва тя.

В същото време климатът в Южна Испания сега започва да прилича на този в Северна Африка. В Андалусия водните резервоари, които захранват Малага – град на около 970 км южно от Барселона, са пълни на 18% от капацитета си. По-рано този месец градът обяви, че ще намали налягането на вода по тръбите за поне четири месеца, в опит да намали потреблението с 20%. Ако не падне никакъв дъжд през пролетта, ще са нужни кораби цистерни, които да носят вода през лятото.

По-широкият регион на Андалусия вече е похарчил 1,5 млрд. евро от план за общо 4 млрд. евро, за да подобри и разшири инфраструктурата за рециклиране и обезсоляване на водата, заяви президентът на региона Хуанма Морено по-рано този месец. Свързаните с водата проекти вече формират 42% от обществените работи, предприети от регионалното правителство, което казва, че липсата на вода може да повлияе на брутния му вътрешен продукт с 2% през 2024 г., предвид зависимостта му от туризма и селското стопанство.

Маскорт от Каталуния казва, че няма регион в Испания, който да може да се позволи да издържи на този вид суша още дълго време. „Трябва да спрем да приемаме водата като безкраен източник и да започнем да мислим как да рециклираме всяка капка – за неопределено време“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 03.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
...а в пPaccия всеки трети още е на външен кло3ет...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
doba
преди 2 месеца
До: zelka007, бях в Барца преди време, ник'ви такива грижи немаха хората. А да засадиш дръво никога не е зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 8
Tikva007
преди 2 месеца
Хайде пак климатът! За последните 30 години Испания е увеличила населението си с почти 7 млн. - повече от живеещите в България, утроила е икономиката си, като съществена част от това се пада на Каталуня. Това означава огромен ръст на индустрия и индустриализирани земеделие и животновъдство. Този икономически ръст и забогатялото население са утроили и потреблението си на вода, а Испания е може би най-ощетената откъм водни ресурси държава в Европа. По-зле е и от Португалия. Съвсем нормални процеси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
cyclop
преди 2 месеца
Всяко място се затопля по-бързо от всяко друго място https://***.bitchute.com/video/G3NWICM6sNA/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 19
zelka007
преди 2 месеца
прелест ... предполагам форумните отрицатели биха написали три пъти по-голям и обширен материал , как това не е истина и е измислица на зелените ... кажете им да садят дървета на каталунците друзя ... :))) ... какви са тези обезсоляващи инсталации за милиарди ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още