IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в ЕС призоваха инвеститорите да не се фокусират прекалено върху ESG показател

Кредиторите са подложени на нарастващ натиск да адаптират бизнеса си към изменението на климата

19:22 | 24.01.24 г. 4
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Европейските банки призоваха инвеститорите да не обръщат твърде много внимание на новия „зелен“ показател, който трябва да бъде публикуван през следващите седмици, тъй като ранните оценки показват, че индустрията изостава много в това отношение, пише Bloomberg.

Коефициентът на зелените активи (Green Asset Ratio – GAR), въведен от Европейския банков орган (ЕБО) през 2021 г., измерва процента на активите, който съответства на списъка на блока с устойчиви бизнес дейности. През 2021 г. ЕБО първоначално изчисли, че цифрата достига средно около 7,9%.

Дениса Авермаете, старши политически съветник за устойчиво финансиране в Европейската банкова федерация (ЕБФ), лобистка група, изтъква, че стойността ще бъде „едноцифрено число и вероятно по-ниска от 7%“.

В нов анализ ЕБФ предупреждава да не се приема цифрата за номинална стойност. Кредиторите са готови да публикуват данните заедно с годишните си финансови отчети.

Коментарите на ЕБФ са предхождани от предупреждението на Европейската централна банка (ЕЦБ), че кредитните книги на банките в еврозоната „съществено не съответстват“ на Парижкото споразумение за климата, което ги излага на повишен риск за съдебни спорове. Кредиторите са подложени на нарастващ натиск да адаптират бизнеса си към изменението на климата, като междувременно са изправени пред редица предизвикателства от липсата на подходящи данни поради забавянето на напредъка в декарбонизацията на по-широката икономика.

ЕБФ призовава инвеститорите да гледат отвъд GAR към други ESG (екологични, социални и управленски) показатели, когато оценяват ангажимента им към устойчивост. Сравняването на коефициентите „е просто безсмислено“, посочва Авермаете.

В своя анализ търговската група изтъква, че GAR не може да „разкаже цялата история“ поради трудностите при определяне и доказване дали даден актив е в съответствие с таксономията на Европейския съюз (ЕС) за екологични дейности. Например една банка може да е финансирала инсталирането на соларни панели, но не може да предостави доказателства, че производителят отговаря на минималните социални гаранции на ЕС.

Разминаването рискува да създаде погрешно схващане, че по-високият коефициент автоматично отразява по-екологичния профил на активите и подхранва твърденията за greenwashing (неоснователни зелени претенции – бел. ред.), предупреждава Авермаете. Инвеститорите трябва „всъщност да разгледат всички други ключови показатели за ефективност“, като например подкрепата за смекчаване на щетите от климатичните промени, изтъква още тя.

Въпреки това редица експерти постоянно предупреждават, че секторът не предприема необходимите действия. В публикация в блог във вторник членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Франк Елдерсон повтори по-ранна констатация, че повече от 60% от приходите от лихви на банките са от контрагенти в сектори с интензивни въглеродни емисии.

Ниският коефициент на зелените активи, изчислен през 2021 г., предизвика протести от страна на банковата индустрия срещу изискването, възражения, които ЕБО отново отхвърли през октомври. В интервю председателят Хосе Мануел Кампа каза, че първите впечатления ще бъдат „непълни“, но чакането на „перфектния резултат“ не е опция.

Банките отчитат привеждането си в съответствие с таксономията, след като властите в региона дадоха на индустрията допълнителна една година за подготовка за разлика от нефинансовите компании, за да съберат необходимите данни от своите клиенти.

Проблемите с данните и различните тълкувания на техническите подробности около отчитането показват, че може да има значителни разлики в резултатите между различните банки. Това, което те докладват, също ще зависи от бизнес моделите им, тъй като редица клиенти са изключени от изчисленията. Това включва малки и средни предприятия.

„GAR не взема под внимание кредитирането на всички банки за финансиране на прехода, тъй като някои от преходните активи няма да се считат за съобразени с таксономията на ЕС“, коментира Аурелия Брич, ръководител на отдела за климатичен анализ в Sustainable Fitch.

Инвеститорите ще могат да наблюдават напредъка през следващата година, когато банките докладват отново, но подобренията вероятно ще бъдат постепенни поради съществуващата методология за изчисляване на коефициента, смята Авермаете.

Европейската комисия (ЕК) трябва да прегледа GAR през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 9
khao
преди 3 месеца
До: Tikva007 и после кой ше ви изкара за пенциите и помощите? ае да мислим поне за 5 мин на ден? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 6
Tikva007
преди 3 месеца
До: zelka00: Достатъчно е да ви спрат вас и да ви върнат в лудниците. После ще видим кое-как.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 15
zelka007
преди 3 месеца
До: Ironhorse ... хех ... дали ?! ще спрат пожарите и сушата в Испания и Гърция ли ?! ще спрат наводненията в Германия , Франция и Италия ли ?! ще върнат цената на зехтина ?! на кафето ?! ще върнат рибата в морета и реки ли ?! или 40-50 вида ябълки в магазините ?! останали са вече 10 сорта , другите изсъхват !! колко сорта картофи в момента могат да виреят в Европа ?! другите къде са ... ще върнат пчелите ли ?! и те изчезват ... все още ли не разбирате какво се задава ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 5
Ironhorse
преди 3 месеца
Хахаха аааааа хахаха.Отива си климатичното изменение, както си замина глобалното затопляне.На евроизборите идват супер десни политици.Край на Адженда 2030 на WEF и Клаус Шваб за унищожение на човечеството.Фермерите в зяла Европа са на бунт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още