IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ESG фондовете дължат представянето си през 2023 г. на технологичните акции

Голямата изненада през годината бе силната възвръщаемост в областта на изкуствения интелект

14:17 | 20.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Преди година мениджърите на устойчиви фондове бяха сравнително мрачни относно перспективите за възвръщаемост през 2023 г. ESG стратегиите (отчитащи екологичните, социалните и управленските фактори – бел. прев.) бяха изпратили лоша година, тъй като войната в Украйна даде тласък на енергийните акции.

Технологичните акции, които устойчивите фондове често държат, не се представиха добре. Индексът MSCI World ESG беше отбелязал най-лошото си относително представяне спрямо основния MSCI World индекс, откакто беше съставен през 2007 г.

Фонд мениджърите тогава смятаха, че лесните пари са изчезнали и ще трябва да станат много по-конкретни, като здравеопазването, чистата енергия и водата бяха секторите, към които да се насочат през 2023 г., пише колумнистката на Financial Times Алис Рос, автор на книгата „Инвестиране за спасяване на планетата“.

Оказва се, че техният песимизъм е бил неуместен. ESG фондовете се представиха изненадващо добре през 2023 г., водени от новия интерес към изкуствения интелект (AI) въпреки съмненията доколко AI компаниите са благоприятни за ESG. Към ноември 2023 г. индексът MSCI World ESG Leaders беше донесъл възвръщаемост от 20,3%, надминавайки бенчмарка MSCI World (+18,6%).

„Годината се оказа много по-добра за устойчивите фондове, отколкото хората си мислеха на 1 януари 2023 г.“, коментира Майк Фокс, мениджър в Royal London.

Голяма причина за това представяне е подемът при технологичните акции. Така наречената „Великолепна седморка“ – Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta и Tesla – стимулира възвръщаемостта на акциите през 2023 г. Към 1 декември американският индекс S&P 500 отчиташе 20% ръст за годината; Goldman Sachs изчисли, че без тези седем акции S&P щеше да е нагоре само с 8 процента.

Инвеститорите предпочитат особено технологични акции с експозиция към изкуствения интелект, като Nvidia, която е с най-голям ръст в цената от тази група, изстрелвайки се с 235% нагоре през 2023 г. Тази акция обикновено е предпочитана от ESG фондовете: теглото ѝ в ESG MSCI индекса е двойно по-голямо от това в основния.

„Голямата изненада през 2023 г. е експлозивният ръст на инвестициите в областта на изкуствения интелект“, отбелязва Саймън Клемънтс, фонд мениджър в Liontrust. Той казва, че е било възможно устойчивите инвеститори да спечелят от AI бума, без непременно да купуват Великолепната седморка. По-малки акции, като Cadence Design Systems и Adobe, също се представиха добре. Джон Форстър, старши портфолио мениджър в Impax Environmental Markets, отбелязва, че софтуерната компания Altair, също свързана с AI, е била един от най-големите двигатели за представянето на фонда му през 2023 година.

Втората причина устойчивите фондове да се справят сравнително добре е, че енергийните акции не се представиха толкова силно през 2023 година за разлика от 2022 г. Цената на петрола се понижи на фона на рекордно предлагане от САЩ и забавящо се търсене. Но и възобновяемата енергия не се представи добре. Глобалният индекс за чиста енергия на S&P загуби повече от 30% през 2023 г.

Компаниите, свързани с увеличените разходи за инфраструктура в САЩ, също помогнаха на устойчивите фондове. Ferguson, бившата британска компания, която се премести на нюйоркската борса през 2022 г., имаше добра 2023 г., както и други акции като Trane Technologies и Comfort Systems.

Том Аткинсън, мениджър в Axa Investment Managers, стана свидетел как прогнозите му за силна 2023 г. година за акциите в земеделието и водния сектор на САЩ се сбъдват наполовина: компании като Veolia и Ecolab се представиха добре, но Deere и Trimble - по-слабо, след като цените на реколтата спаднаха.

Друга област на разочарование за устойчивите инвеститори бяха компаниите, свързани с науките за живота, които целят иновации в здравеопазването. Акции като Thermo Fisher и Illumina, държани от Liontrust, не се представиха добре, тъй като растежът се забави след постпандемичния бум. Клемънтс смята, че компаниите в тази сфера ще се възстановят през 2024 г. и е обнадежден за книжата, свързани с електрическите превозни средства и водния сектор.

Аткинсън е по-малко оптимистично настроен за електромобилите, прогнозирайки предизвикателна 2024 година, тъй като цените остават високи в сравнение с нормалните автомобили, а и потребителите са в по-лошо състояние. Той също така прогнозира добра година за големите разработчици на системи за възобновяема енергия, тъй като цените на оборудването падат.

Но най-поразителното нещо за представянето на устойчивите фондове през 2023 г. е това доколко те разчитат на същите акции като конвенционалните фондове. Ако сте имали завишено тегло на технологичните книжа, значи сте се справили добре - и обратното.

Винаги е имало усещането, че устойчивите фондове намират извинения за инвестирането в технологии, защото се нуждаят от възвръщаемост. Някои технологични акции се считат за по-устойчиви от други. Sustainalytics, подразделението на Morningstar за измерване на устойчивостта, класира Nvidia ниско в ESG скалата в сравнение с високите рейтинги на Amazon и Meta. Въпреки че изкуственият интелект може да се използва в енергийния преход – например за идентифициране на рециклируеми материали – има опасения относно заплахата, която той представлява за работниците, и въглеродния отпечатък от съхранението на данни.

Някои инвеститори са предпазливи по други причини. Клемънтс от Liontrust избягва Nvidia поради връзката ѝ с криптовалутите и хазарта.

2023 г. може би предложи на устойчивите фондове отсрочка от необходимостта да правят по-целенасочени инвестиции. Но сега те работят в среда с повече контрол от регулаторите и повече скептицизъм от страна на обществеността.

Зависимостта на устойчивите фондове от AI акциите повдига въпрос, подобен на този, поставен от по-широкото им разчитане на технологични акции през последните години. Дали тези акции наистина са това, което искат устойчивите инвеститори, или са просто онова, което е останало, след като се изключат петрола и газа и другите очевидни фактори, допринасящи за климатичните промени?

Ако изкуственият интелект е бъдещето на устойчивите фондове, техните мениджъри трябва да могат да го обосноват, завършва Рос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още