IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как изкуственият интелект ще промени инвестиционния анализ

Следващата екосистема може да бъде много различна за доставчиците и професионалистите

09:05 | 02.12.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Сър Исак Нютон губи цяло състояние, залагайки на South Sea Company. Може би не е взел предвид „принципа на предпазливостта“. Ако не разбирате нещо, дори другите да изглеждат въодушевени от него, по-добре е да изчакате, докато го разберете.

Този принцип може би трябва да се има предвид от инвеститорите и инвестиционните банки, тъй като изкуственият интелект навлиза в пазарните и финансовите анализи. Той може да създаде много шум, пише за Financial Times Хуан Луис Перес, бивш глобален ръководител анализи в Morgan Stanley.

Много бе изписано за свиването на анализите, предлагани от инвестиционните банки. Още повече - за проблемите на активния портфолио мениджмънт. Обвинявайте регулирането или пасивните фондове, но борбата за добавяне на стойност се увеличава, когато несигурността нараства - например в резултат на геополитика или продукти като Ozempic или Tesla, които радикално променят конкурентния пейзаж. В такива моменти пазарът е разтърсван от колебания, движени от разнопосочните мнения. Това може да се влоши или подобри много вследствие разпространението на генеративния изкуствен интелект (AI).

Всеки оператор ще може да създава правдоподобни коментари с достоверни данни. Това може да се разглежда от някои като алтернатива на намаляващото влияние на „официалния възглед за бъдещето“, който традиционните финансови посредници имат днес. Абонамент за OpenAI и профил в социалната медия X (преди Twitter) ще бъдат всичко, което е необходимо, за да налеете масло в огъня на несигурността. Общата цена може да бъде едва 30 долара на месец за генератора на съдържание.

Но прекомерната увереност в мощен AI инструмент ще възпроизведе грешката на сър Исак. Дори мощните модели се влияят от контекста като хората. Когато клонът на Федералния резерв в Сейнт Луис сравни ефективността на оценките за инфлацията между набор от професионални прогностици и чатбота GPT3, инструментът с изкуствен интелект демонстрира по-малко пристрастия и по-малко грешки, но беше обект, подобно на професионалистите, на нещо като промени в настроението.

Това не е само потенциален проблем за неопитните трейдъри. Трябва само да разгледаме как все по-сложните версии на моделите за стойност под риск дадоха увереност на много финансови институции да увеличат прекомерно риска в своите баланси. Авангардните фирми могат да попаднат под магията на уникален модел, който беше отличен в обяснението на миналото, но не усеща новите несигурности. В известен смисъл фирмите, фокусирани върху инвестирането чрез количествени системи, имат опит в справянето с този проблем, тъй като промените в пазарния режим правят предишните модели безполезни.

Но непрозрачните характеристики на GPT ще усложнят щателния анализ. И макар да е изкушаващо да се разчита на богатата информация, която AI инструментите могат да добавят, в крайна сметка използването им се подчинява на закона за намаляващата възвръщаемост.

Генеративният AI обаче ще донесе ползи. Това е чудесен инструмент за тестване на много алтернативни хипотези на много ниска цена. Все още ще има недостатъци, които произтичат от ретроспективна гледна точка, но ако разгледаме проблема от много ъгли, комбинираната грешка при прогнозирането ще бъде радикално намалена. Ще бъде възможно да се използва обектив с изкуствен интелект, за да се анализира стратегията на Disney, например, като се разгледат минали реакции на фактори като промени в цените на стрийминга, успех на касови филми или как времето влияе върху увеселителните ѝ паркове. Всичко това може да се направи от големи изследователски центрове или платформи с множество мениджъри, но изисква голяма инвестиция в инфраструктура, експерти в разнообразни области и много вътрешнофирмена комуникация. Това е трудно да се поддържа.

Следващата екосистема може да бъде много различна. От една страна, професионалистите с богато въображение ще могат да правят множество изследвания на нищожна цена. Но алтернативно, големите фирми ще бъдат тези, които да могат да си позволят високоспециализирани, ад хок модели, за да преследват множество източници на възвръщаемост. Това може да стане чрез съюз с технологична компания. Или може да видим фирми да качват данни, за да модифицират генеричните AI модели. Тези опции изглеждат вероятни, тъй като фирми като Open AI могат да създадат платформа за други бизнеси. Трудно е да се каже коя ще е печелившата ръка.

Подобно на най-добрите шахматисти, инвестиционните специалисти може да трябва да добавят нови умения. С появата на електронните таблици всички си мислехме, че има голяма стойност в изграждането на модел, който представя бъдещето при различни допускания. Вместо това стойността може да се крие в правилното използване на AI инструментите. Големите фирми може да се наложи да наемат повече програмисти, за да прецизират процеса на взаимодействие с моделите. Своего рода дисциплина.

Братята Люмиер комерсиализираха кинематографията през 1895 г. Към 1905 г. те вече вярваха, че са изчерпали всички творчески възможности на новата медия. Това се оказа погрешно. Трябва да използваме нашата креативност, за да разширим това, което генеративният AI може да предложи, завършва Перес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 02.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
Alex Silver
преди 5 месеца
Изкуственият интелект ще ви вдигне падналите стълбове, ще възстанови жиците, ще разчисти пътищата и ще ви изтегли издъхналия в студа електромобил? Лежте на тази кълка. ИЕ ще сметне, че да се спасяват прости човечета не е изгодно и просто ще ви зареже. И правилно ще направи. Защото който е глупав, то е за дълго и няма защо да го спасяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още