IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как изкуственият интелект може да участва в наблюдението на здравето?

Термографски АI ще може да осигури по-лесна диагностика за лекари, фармацевти и пациенти, коментират основателите на Kelvin Health Георги Къдрев и Георги Костадинов

10:59 | 21.09.23 г.

Всеки един от нас, както притежава термометър и апарат за кръвно налягане, в бъдеще може да има термокамера с приложение, което да анализира здравното състояние на човек на базата на топлината на тялото му. Чрез технология за разпознаване на изображения от термокамера, софтуер анализира термалния образ с валидирани медицински данни и на момента се оценява дали пациентът има нужда от посещение при лекар, който трябва да постави финалната диагноза. Това прогнозира в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Георги Къдрев, един от основателите и изпълнителен директор на българския здравен стартъп Kelvin Health. 

Устройството на компанията е насочено както към лекари, така и към масовия потребител, като фокусът в момента е към медицинските специалисти. Къдрев потвърди, че Kelvin Health има работещ продукт и той e в напреднала фаза на регулаторни одобрения и тестване в реална среда, като получаването на европейски CE сертификат се очаква до една година.

Георги Костадинов, който е другият основател на Kelvin Health и технически директор, уточни, че с помощта на изкуствен интелект алгоритъмът се обучава да разпознава отклонение от типичната картина на здрав пациент чрез разлики в температурите. „Снимката се прави от мобилна термална камера, която се включва към смартфон, и се обработва от специализирано приложение“, поясни той.

Къдрев посочи, че идеята е приложението на това решение е първо да се разпространи в първичната помощ, при семейните лекари. Той потвърди, че компанията има дългогодишен опит в сферата на анализ на снимки, като започва да реализира идеята за здравното приложение по време на пандемията от Covid-19 за откриване на респираторни заболявания, преминава през рак на гърдата, а в момента фокусът е върху проблеми с кръвоносната система.

По думите на Костадинов проектът на Kelvin Health започва с личен капитал, след това печели грантово финансиране чрез DHI Cluster Bulgaria, няколко световни стартъп състезания и подкрепа от фондация „Америка за България".

„Има инвеститорски интерес към проекта. Ориентирали сме се повече към чуждестранни инвеститори, тъй като докато със сигурност искаме продуктът да е приложим в България, от гледна точка на бизнес потенциал, гледаме растежът да е в глобален план и мрежата на един глобален инвеститор е важна", потвърди Къдрев.

Той е на мнение, че България е сравнително добро място за развитие на технологични стартъпи, като малкият размер на екосистемата подпомага бързата взаимопомощ.

Как се приема Kelvin Health от медицинските среди? Как се диагностицира здравословен проблем с термална снимка, от която AI анализира данните? Къде ще се разпространява първоначално приложението на изкуствения интелект за ранна диагностика? Какви са предизвикателствата пред развиване на стартъп компаниите в България? Какво е бъдещето на е-здравеопазване може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още