IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронни прегледи ще се извършват в извънболничната помощ

Създадените е-документи стават основна част от личното медицинско досие на всеки пациент

15:20 | 15.02.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Всички общопрактикуващи лекари и специалисти в извънболничната медицинска помощ имат възможност да регистрират електронни прегледи и да издават амбулаторни листове в електронен формат. Новата функционалност е част от новия модул „Е-Преглед“ на Националната здравноинформационна система (НЗИС), който дава възможност за пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи.

Това съобщават от „Информационно обслужване“ АД, националният системен интегратор на държавната администрация.

Документите, създадени от „е-преглед“, са основна част от личното медицинско досие на всеки пациент. Чрез него се свързват вече разработените и функциониращи модули „Е-Рецепта“, „Е-Направление“ и „Е-Имунизация“. Така пациентите и оторизираните здравни лица ще имат пълна проследимост и история на заболяванията, диагнозите, назначените терапии, изследванията, изписаните лекарства и др. 

За да не се губи връзката с медицински документи, създадени извън Националната здравноинформационна система, е предвидена техническа възможност за тяхното добавяне в системата. Едно от предимствата на „Е-Преглед“ е, че той може да работи с всички видове медицински прегледи – при общопрактикуващи и при специалисти, включително и със съществуващите амбулаторни листове на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

„Разработеният модул за е-прегледи е следващата ключова стъпка от пътната карта за реализирането на НЗИС и е от особено значение за електронното здравеопазване в България“, каза изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов. Той сподели, че чрез „Е-Преглед“ всеки лекуващ лекар ще може да проследи пълната история на дадено заболяване, без да се налага пациентите да разнасят със себе си папки с хартиени изследвания, епикризи и амбулаторни листове.

Министерството на здравеопазването и „Информационно обслужване“ АД канят всички лекари и техните софтуерни доставчици да се включат в пилотното ползване на новия модул.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още