IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в компании за изкуствен интелект трябва да са готови за неравен път

Подбирането на победителите ще е трудно, точно както беше и в дотком ерата

18:37 | 23.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Unsplash
Снимка: Unsplash

Винаги си струва да погледнем по-отдалеч, за да преценим къде точно се намираме в историческата дъга на технологичния напредък. Докато навлизаме в ерата на изкуствения интелект (AI), има важни паралели с дотком балона, който възвести ерата на интернет, пише за Financial Times Бърнърд Менса, ръководител на международните операции в Bank of America.

Сега, както и тогава, изобилие от капитал (този път водено от десетилетие на свръхниски лихвени проценти) е насочено към технологични иновации от фирми за рисков капитал, корпорации и държавни фондове. Това отразява свръхинвестицията в стартиращи компании, която беше толкова често срещана по време на дотком ерата.

Въздействието на този излишен капитал върху иновациите може да се усети само с течение на времето: просто казано, знаем, че те ще променят света, но все още не знаем как. Едно основно физическо проявление на иновациите от края на 90-те години, iPhone, се появи едва години по-късно. AI, направен достъпен за обществеността чрез чатбота ChatGPT, все още предлага само поглед към бъдещите възможности на тази последна фаза на обилно финансирана технология.

Ще продължат ли паралелите? Дотком ерата премина през значително отдръпване преди следващия период на растеж. Този път това изглежда малко вероятно. Но макар да сме на път да навлезем в „суперреволюционна“ фаза на глобалния корпоративен живот, пълните ползи може да останат агонизиращо недостижими, тъй като лихвените проценти се покачват и вълната от свободен капитал спада.

На неотдавнашната среща на Bank of America за революционните технологии имаше общ консенсус, че това може да е десетилетието, в което свръхтехнологиите пристигат скоростно и по-бързо от очакваното, с огромен потенциал за увеличаване на човешкия интелект. Това може да помогне на хората, работещи в областта на IT програмирането, индустриите на услугите и изследванията, да станат много по-ефективни в работата си, вместо да бъдат заменени.

Също така си струва да се разгледа потенциалът за по-бързо развитие при обработката на естествения език, революционизирането на генната експресия, органичната химия и проследяването на структурата на РНК. Разбира се, това е на фона на технология, която може да допусне грешки и където отговорността остава у потребителя относно точността на модела, приемливата употреба, обяснимостта и проследимостта.

За големите корпорации има значително предизвикателство в това как те използват тази технология. Без правилното представителство на висше ниво и на ниво борд, фирмите може да не знаят правилните въпроси, които да зададат, камо ли какви стъпки да предприемат.

Джон Чеймбърс, бивш главен изпълнителен директор на Cisco и сега един от най-успешните инвеститори в революционни технологии в света, отправи това отрезвяващо послание. „Трябва да попитате всяка една от вашите компании каква е нейната AI стратегия днес? Накъде отива? Как се е променила?“ „Ако нямат добри отговори, не бих инвестирал в тях“, съветва той. Ако историята дава някаква насока, трябва да очакваме пазарните оценки да бъдат в полза на тези, които вече са напреднали в своето AI мислене.

Консолидацията около компаниите, които най-бързо правят иновации, е неизбежна.

Правителствата ще трябва да имат ясна визия за това как да регулират и да се възползват от възможностите и разрушителната сила на технологиите. Ще видим ли повече от тях да следват примера на ОАЕ, първата държава, която назначи специален AI министър?

Mного от най-вълнуващите нови технологии обаче все пак ще се провалят. В настоящата среда с по-високи лихви е важно да се провалим бързо и да продължим да насочваме оскъдния глобален капитал към вероятните победители. Това ще изисква промяна в начина на мислене и желание да вярваме в истинските пионери сред нас. Комерсиализирането на нови технологии е скъпо упражнение. Иновациите на прага на пробива, от климатичните технологии до материалните технологии, са изложени на риск да останат без финансирането, от което се нуждаят.

Законът на Амара гласи, че сме склонни да надценяваме въздействието на технологиите в краткосрочен план и да ги подценяваме в дългосрочен. В случая с AI може да е обратното. В дългосрочен план, пътуването до новата „суперреволюционна“ фаза, с нейните неизвестни предизвикателства и непредвидени последствия, ще предостави много възможности за генериране както на огромни печалби, така и на огромни загуби. Доставчиците на капитал ще трябва да продължат курса. Тези, които бяха готови и способни да инвестират в технологиите в началото на интернет ерата, вярваха, че тя ще бъде трансформираща и въпреки това им беше трудно да изберат победителите.

Никога толкова много наистина трансформиращи и годни за инвестиране технологични пробиви не са били налични. Но дните на почти неограничен капитал са зад нас. Състояния ще бъдат спечелени, но неизбежно и загубени. Трябва да сме готови за неравен път.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 23.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
cyclop
преди 7 месеца
Трябва ли нейков. Трябва ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още