IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великолепната седморка не е достатъчна на американския фондов пазар

Технологичните гиганти бяха в основата на ръста на S&P 500 тази година, но е нужен по-широко базиран подем при печалбите

13:39 | 28.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Когато през април Майкъл О’Рурк започна да описва най-големите технологични акции като „Великолепната седморка“, стратегът на JonesTrading не осъзнаваше колко вездесъщ ще стане псевдонимът, доминирайки пазарните дискусии от средата на май, когато стана широко използван, пише пазарната редакторка за САЩ на Financial Times Дженифър Хюз.

Скорошното пазарно представяне на групата обаче, особено „плоската“ реакция на зашеметяващите печалби на производителя на чипове Nvidia миналата седмица, сочи, че може би е време за не толкова бомбастичен псевдоним.

„Описанието изглеждаше подходящо, когато групата отговаряше за 88 процента от пазарните печалби – това си е великолепно постижение“, коментира О’Рурк. „Не обичам да говоря само за седем акции всеки ден, но все пак те са това, което движи пазара“.

Досега през тази година седморката - Apple, Microsoft, Alphabet (Google), Amazon, Tesla, Nvidia и Meta (Facebook) - бе отговорна за три четвърти от печалбите на индекса S&P 500. Това беше фамозно представяне. Напоследък обаче групата не тласка акциите нагоре.

Великолепната седморка загуби повече от 600 млрд. долара пазарна капитализация през последните четири седмици. Разбира се, това е само 6% спад и групата все още струва общо 10,8 трилиона долара. Но за първи път тази година компаниите претърпяха спадове за повече от седмица, въпреки че всяка отчете печалба над очакванията.

Като се има предвид продължаващото господство на Великолепната седморка, подобна пауза в техния възход може да не е непременно лошо нещо за общия пазар, който е спаднал с повече от 4 на сто през същите четири седмици.

Опасността е, че голяма част от повишенията при групата през тази година идват от разширяване на оценъчните коефициенти, като цените на акциите им изпреварват печалбите, оставяйки компаниите несигурно оценени.

Цената на акциите на Tesla спрямо очакваната ѝ печалба се е утроила тази година до шокиращите 60 пъти, докато коефицентът при Apple е 27 пъти спрямо 19 пъти през януари. Само Amazon е останала стабилна при вече сериозното съотношение от 35. Дори Nvidia, подкрепена от завишаването на очакваната печалба, сега се търгува на кратно от 33 спрямо 30 през януари.

Само представянето на Nvidia миналата седмица сигнализира за предпазливост на инвеститорите. След като основателят Дженсън Хуанг обяви в сряда цифри, които развихриха и без това големите очаквания, акциите ѝ в четвъртък не успяха да задържат по-ранния рекорд и затвориха без промяна в цената за деня.

„Трейдърите реагират, но инвеститорите обмислят“, казва Стив Сосник, главен стратег в Interactive Brokers. „Механичната реакция беше да се купи новината дори след като бе купен слухът, но след известно време на обмисляне инвеститорите решиха да не преследват вече високите акции по пътя им нагоре“.

Това чувство важи и за другите. До тримесечния си отчет в началото на август акциите на Apple бяха поскъпнали с една трета от януари насам. Въпреки че цифрите надминаха прогнозите, акциите поевтиняха с 5% в деня на отчета на фона на разочарованието, че продажбите на iPhone, Mac и iPad са намалели, оказвайки допълнителен натиск върху есенната гама от нови продукти, които компанията ще доставя. Общите ѝ продажби почти не са се увеличили за две години.

Междувременно Microsoft се понижи с почти 4% след отчета си в края на юли, тъй като бъдещите ѝ насоки не успяха да впечатлят. Такива разминавания са по-важни, когато акциите се оценяват на 29 пъти очакваните печалби спрямо когато се търгуваха на 22 пъти през януари.

„При тези коефициенти те се нуждаят от истинска консолидация. Няколко месеца няма да са достатъчни, трябват им може би 6 до 12 месеца“, посочва О’Рурк.

Пазарът ще се нуждае от друг стимул, ако такъв не дойде от донякъде уморената седморка. Но това може да не е лесно. Като цяло този сезон на отчетите не вдъхнови инвеститорите. Според изчисленията на Barclays компаниите от S&P 500 успяха да надминат прогнозите за общите си приходи с 2 процента, а тези за нетните си печалби - със 7 процента. И все пак акциите на тези, които надхвърлиха очакванията и по двата показателя, са поскъпнали само с 1,2%, според Credit Suisse, при средно 1,7% ръст за индекса.

Анализаторите обикновено смятат, че изминалото тримесечие трябва да бележи дъното на цикъла на печалби за по-широкия пазар. Но икономическите перспективи в най-добрия случай остават замъглени. Данните от миналата седмица показаха ниски поръчки за дълготрайни стоки от фабриките в САЩ през юли и няколко търговци на дребно отчетоха слаби печалби. Някои инвеститори обаче продължават да се утешават с все още затегнатия пазар на труда. Пилотите на American Airlines се споразумяха за незабавно увеличение на заплатите с 21 процента миналия понеделник, а новите молби за безработица на седмична база показаха спад в четвъртък.

„Печалбите трябва да поддържат своята лепта за пазарното ниво“, казва Брент Шуте, главен инвестиционен директор в Northwestern Mutual Wealth Management Company. „По-голямата част от ръста на пазара тази година е свързан с повишаване на цените, а не с нарастване на печалбите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 28.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още