IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще промени ли изкуственият интелект начина, по който комуникираме?

Комуникацията ни може да се сведе до груб обмен на факти

16:03 | 01.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Една от загадките относно генеративния изкуствен интелект (генеративен AI) е защо текстът, който създава, е толкова дълъг. Защо ChatGPT създава 10 параграфа, когато един би бил достатъчен? Другa загадка е как ще се държим всички, когато той се разпространи. Има шанс да станем много по-лаконични, пише колумнистката на Financial Times Илейн Мур.

AI разширява пропастта в реалността между Силициевата долина и останалия свят. Повечето от нас все още не пускат чатботове, за да пишат имейли или да извършват проучвания. Но технологичните компании смятат, че е предрешено, че скоро ще го направим. Ако са прави, начинът, по който общуваме, е напът да се промени.

Повратната точка може да бъде 2024 г. В ход са плановете за вграждане на генеративен AI в ежедневието ни, особено на работа. Google е напът да пусне своя AI модел Gemini, докато Microsoft ще продава своя AI-асистент Copilot. Можем да се окажем заобиколени от роботи, предлагащи да обобщават срещи, да пишат имейли и да попълват електронни таблици.

Никой не знае как ще реагира обществото. Правителствата се опасяват от катастрофа. В понеделник президентът на САЩ Джо Байдън издаде разпоредби, които изискват компаниите за изкуствен интелект да уведомяват правителството, ако разработват модели, които представляват риск за сигурността. Привличащата вниманието AI среща в Обединеното кралство тази седмица вероятно ще разгледа всичко, което може да се обърка - от позволяване на измами до улесняване на атаки. Но този вид резултати няма да се появят веднага (ако изобщо), нито пък вълната от загубени работни места. Това, което ще се случи първо, е промяната в собственото ни поведение.

Повечето дискусии относно генеративния AI се фокусират върху начините, по които той може да помогне на потребителите. Малко време се отделя за ефекта му върху действията им. Но компютърно генерираните думи имат по-малка тежест. По време на скорошен дебат за AI в Хонконг една лекторка разкри, че представя текст, генериран от AI чатбот. Думите звучаха убедително, но откровението ѝ ги лиши от смисъл. Вниманието ми мигновено се разсея, споделя авторката.

Предполагам, че ще реагирате по същия начин, ако знаете, че това, което четете или слушате, не е направено от друг човек. Това може също да промени начина, по който взаимодействаме онлайн. След като разберете, че няма никой в другия край на съобщението, няма нужда да въвеждате цели изречения. Важни са ключовите думи. Любезностите също стават ненужни. Дори когато изпращате съобщение до реален човек, съзнаването, че той използва генеративен AI, за да анализира това съобщение и да извлече информация, означава, че няма нужда от любезности. Комуникацията може да се сведе до груб обмен на факти.

Ако сте оптимист, може да вярвате, че това ще направи всички ни по-продуктивни. То също може да направи взаимодействията в реалния свят по-ценни. Тромавите формалности може да не ни липсват. Много зависи от това дали ще имаме сигурни начини да разберем какво е генерирано от AI и какво не. Без ясни знаци мисля, че доверието ще се разклати.

Не всички са съгласни с мен, отбелязва Мур. Хората, които познавам и които вече използват генеративен AI (предимно приятели, които работят в областта на технологиите в Сан Франсиско), казват, че изготвянето на заданията, необходими за създаване на правилното съдържание, означава, че все още има човешко участие, добавя те.

Някои технологични компании вярват, че няма да взаимодействаме с текст, генериран от AI, по по-различен начин, отколкото го правим един с друг. Meta планира да пусне повече AI чатботове със собствени акаунти в Instagram и Facebook. Марк Зукърбърг очаква AI преживяванията да станат значима част от всички приложения на Meta, като творците в социалните медии могат да създават свои собствени AI версии, които могат да взаимодействат с феновете, да създават съдържание и след време да взаимодействат помежду си. Това ще бъде, казва той, „почти нов вид медия и форма на изкуство“.

„Форма на изкуство“ е съмнително описание. Схема за осигуряване на приходи с малко усилия за заети творци може да е по-точно. Но какви взаимодействия с феновете очаква Meta? Коментарите на видеоклипове, създадени за ранна версия на тази идея, включващи танцьорката Чарли Д’Амелио в AI акаунт, наречен Коко, са от сорта на „не го разбирам“ и „това е плашещо“.

Всички нови технологии имат своя жизнен цикъл. AI е на етап разходи за изследвания и развитие. Ако той стигне до следващата фаза, можем да очакваме масово внедряване. Ако това се случи, мащабът на въздействието на AI ще е сходен с индустриалната революция.

Нашите собствени реакции могат да бъдат изненада за нас. Имаше минитенденция това лято, при която хората имитират маниерите на компютърно генерирани герои в своите видеоклипове. Резките движения и празните изражения на творци като Пинкидол и Никол Хоф ги карат да изглеждат като дигитални аватари.

Много от нас ще приемат помощта, която AI предлага. Други ще я отхвърлят. Може да има и междинни реакции. Вместо да се опитваме да разграничим кое е и кое не е реално, можем да изберем да размием границите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още