IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последната песен на The Beatles излиза с помощта на изкуствен интелект

Now and Then е написана от Джон Ленън през 70-те години, но ще достигне до феновете на групата едва сега

15:14 | 27.10.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Нова песен на The Beatles, която включва и гласа на покойния Джон Ленън, ще бъде издадена на 2 ноември благодарение на изкуствен интелект, съобщава Ройтерс.

Парчето Now and Then, определяно за последната песен на The Beatles, ще бъде издадено в комбинация с първата песен на групата Love Me Do, създадена през 1962 г.

Демоверсията на новото парче е записана още в края на 70-те години на 20 в. в дома на Джон Ленън в Ню Йорк, където музикантът е убит през 1980 г. Години след смъртта му вдовицата му Йоко Оно предоставя записа на останалите членове на групата. Те довършват и издават част от записите през 90-те години, като сред тях са песните Free As a Bird и Real Love. Пол Маккартни, Ринго Стар и все още живият тогава Джордж Харисън са работили и по Now and Then, но ограничените възможности на технологията през 90-те не са позволявали да се изчисти звукът на записа, оставен от Ленън.

С помощта на изкуствен интелект режисьорът Питър Джаксън успява да реши този проблем за документалния си сериал The Beatles: Get Back („Бийтълс: Завръщането“) през 2021 г. Той разделя гласа на Ленън от музиката на пианото в записа от 70-те години. Благодарение на изчистените вокали Маккартни и Стар успяват да завършат парчето през миналата година.

Сър Пол Маккартни казва, че работата по песента е била много емоционална, защото включва кристално ясния глас на Джон Ленън. „Това е възможно най-близкото до присъствието му при нас в стаята, беше емоционално за всички нас“, допълва Ринго Стар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още