IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са рисковете от развитието на изкуствения интелект?

ЕС е напът да въведе закон за изкуствения интелект до края на годината, каза Петко Карамочев, INDUSTRIA.tech

22:00 | 19.10.23 г. 1

Очаква се в края на тази или началото на следващата година Европейският съюз (ЕС) да стане първият регион, въвел закон за изкуствен интелект (ИИ). Този процес тече от 2021 г. насам, а разговорите между законодателите и големите технологични компании на тази тема се случват от 2015 г. Това коментира Петко Карамочев, основател на INDUSTRIA.tech, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът посочи, че доскоро малко група специалисти използваха изкуствения интелект. Но днес вече достъпността на ИИ създава опасности злонамерен потребител да произвежда текстово, аудио или видео съдържание с цел дезинформация.

В началото на развитието на технологията се ползва само от хора или компании, които имат достатъчно добри умения с компютърните езици и достатъчен ресурс да поддържат нужната мощност. „Това се променя в момента, тъй като технологията вече е достъпна за обикновения потребител, което създава предпоставки да бъде използвана от злонамерени потребители или организации, използвайки изкуствения интелект за създаване на текст, аудио и видео с цел дезинформация“, каза Карамочев.

В същото време изкуственият интелект може да бъде използван за превенция на терористични атаки, чрез данни за профили в социални мрежи, данни за движение на хора и лицево разпознаване, коментира специалистът. 

По думите му ЕС предприема по-всеобхватен подход към новата технология от САЩ. Карамочев обаче смята, че това може да доведе до стигматизиране на технологията и да предизвика страх у хората. Той обясни, че при изкуствения интелект една грешка може да бъде запечатана и да бъде разпространявана на многобройните потребители.

Възможно е някои от държавите членки на ЕС да предприемат действия по регулации и на държавно ниво, създавайки комисии, където потърпевши на измами или злоупотреби с изкуствен интелект, могат да се оплачат.

В регулациите, прокарани от ЕС, използването на изкуствен интелект се групира на три категории. Някои от компаниите ще трябва да се регистрират, а други не. Има и група за недопустимо използване на изкуствен интелект, което включва лицево разпознаване и сканиране на биометрични данни в реално време от не лицензирани субекти, обясни специалистът. Той каза, че тези употреби на изкуствен интелект ще бъдат използвани на следващата олимпиада в Париж с цел предотвратяване на терористични атентати, нападения и т.н. Това е лицензирано от съда и тези данни ще бъдат изтрити в последствие, уточни събеседникът.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 20.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ivan N.
преди 6 месеца
Изкуствен интерект?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още