IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IT експерт: Авторските права върху произведения, създадени с AI, принадлежат на поръчителя

Как изкуственият интелект ще промени дигиталните изкуства, коментира Росен Петков, председател на Организационния комитет на форума „Компютърно пространство“

17:22 | 26.10.23 г.

Авторските права върху произведения на изкуството, когато има софтуерно генерирано изображение, са на този, който е поставил заданието. Остава спорен въпросът за текстовете, които се генерират с помощта на AI. Въпросът още не е законово уреден. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Росен Петков, председател на Организационния комитет на форума „Компютърно пространство“. Повод за гостуването му е 35-ото издание на международния форум за компютърни изкуства в София "Компютърно пространство".

Тази година акцентът на форума е поставен върху проекти, свързани с дигитализацията на културното наследство в България, киберсигурността и графичния дизайн. 

„Някои хора разбират под компютърно изкуство използването на компютърни инструменти, но ние гледаме на него като на вид изкуство, когато компютърните инструменти правят специфичен стила, въздействието и формата на произведението, посочи Росен Петков. – Компютърните технологии предоставят различни и все повече инструменти за създаване на компютърна графика, анимация, музика, интерактивни изкуства и различни мобилни арт проекти и интерактивни инсталации. Всичко това изисква определен софтуер и хардуер, но винаги най-важна остава идеята на автора“.

Според IT eксперта изкуственият интелект ще промени много неща в близко бъдеще, но „човекът е това, което прави една идея интересна и креативна“.

Росен Петков прогнозира, че промените ще се усетят най-силно в "много рутинни професии, където някои неща ще бъдат автоматизирани чрез изкуствения интелект. „В някои случаи изкуственият интелект ще помага, а в други ще вреди, когато се използва да замества недостига на идеи и посредствеността“, е мнението на IT eксперта.

Той обясни, че се експериментира в посока фотография, компютърни графики и анимация, но в близко бъдеще може да се засили използването на изкуствения интелект при създаването на виртуални светове.

Къде трябва да е контролът върху създаването на произведения с AI? Има ли нужда от повече регулации? Предстои ли появата на специфичен вид виртуално изкуство? Какво е общото между компютърно-генерираните фрактални изображения и нашумелите в момента визуални творби, създадени с AI?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още