IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България влезе в радара на САЩ заради онлайн пиратството 

София не е отстранила в достатъчна степен недостатъците при разследването на случаи на онлайн пиратство

13:16 | 27.04.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Unsplash
Снимка: Unsplash

Службата на главния търговски представител на САЩ (USTR) добави България и Беларус към списъка за наблюдение за спазването на правата върху интелектуалната собственост, предава Ройтерс.

България е в списъка, тъй като властите не са обърнали достатъчно внимание на недостатъци в разследването на случаи на онлайн пиратство. Страната не е „отстранила в достатъчна степен недостатъците в областта на разследването и съдебното преследване на случаи на онлайн пиратство", става ясно. 

България е показала тези недостатъци, „като е позволила наказателни разследвания, експертизи и съдебно преследване само по отношение на част от иззетите произведения, нарушаващи авторски права", се казва в изявление на USTR, след като службата публикува своя Special 301 Report. Той следи адекватността и ефективността на защитата и прилагането на интелектуалната собственост от страна на търговските партньори на САЩ. 

Точно преди една година – през миналия април, САЩ съобщиха, че ще проведат специална проверка на България, за да разберат защо през последните пет години страната не напредва в изпълнението на поетите ангажименти за преследване на случаи на онлайн пиратство и нарушение на интелектуалните права.

Едва ден преди публикуването на доклада българското правителство реши да предложи промени в Наказателния кодекс, с които създаването на сайтове с пиратско съдържание и торенти да се смята за престъпление. Служебният кабинет се мотивира, че това е отговор на „отправените към държавата критики по Раздел "Специален 301" от Търговския закон на САЩ във връзка със защитата на интелектуалната собственост, най-вече в областта на онлайн пиратството".

Беларус влиза в списъка за наблюдение заради нов закон, който легализира неразрешено използване на защитени с авторски права произведения от страни, които налагат санкции на Минск заради ролята ѝ в подкрепа на водената от Русия война в Украйна. Удължава се и обявеното миналата година спиране на прегледа на украинските практики в областта на защитата на интелектуалната собственост поради инвазията на Русия в съседката ѝ, започнало през февруари 2022 г.

Сега докладът включва общо 29 държави заради недостатъци и нарушения на правата върху интелектуалната собственост. В тазгодишния приоритетен списък бяха включени Китай, Чили, Аржентина, Индия, Индонезия, Русия и Венецуела. Страната ни е в този с по-ниска категория на опасност, а в него влизат и страни като Канада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Медии и маркетинг виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Който е влязъл в радара на САШ, хубаво не е видял... :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още